Nükleer santrallerin etrafında lösemi vakalarının arttığını iddia eden Greenpeace’e tepkiler çığ gibi artıyor. Tüm dünyada yıllardır kullanılan nükleer santrallerle ilgili hiçbir teknik veriye dayanmadan yapılan bu ilan karşısında vatandaşlar, “Kimleri inandırmaya çalışıyorsunuz, işiniz gücünüz memlekette kargaşa çıkarmak. Fransa’da bu eylemi neden yapmıyorsunuz? Fransa ücreti karşılığında neden nükleer atıkları topluyor? Çocuklarını lösemi mi yapmak istiyor? Gelişmiş ülkelerde halen inşası devam eden santralleri neden kapattırmıyorsunuz” şeklinde eleştirilere maruz kaldı.
Konuyla ilgili görüşünü açıklayan Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, nükleerin Türkiye'deki durumuyla ilgili, “Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü UNEP tarafından temiz enerji kaynakları arasında yer alan nükleer santral ile elektrik üretimi Türkiye'de bir kara propaganda içerisinde. Vatandaşımızın aklını karıştırmaya çalışan bahsi geçen örgüt inandırıcılığını yitirmiştir. Geçen ay bana rastgele telefon ile ulaşan örgüt, konu ile ilgili referans yazıları mail ile ileteceğini bildirmekle birlikte henüz bu mesajı geçememiştir. Türkiye'de nükleer karşıtı propagandanın 2 türlü sebebi vardır. Birincisi nükleerin alternatifi olarak gösterilen yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını önermek. Bu maalesef ülkemizin daha pahalı ve sürdürülebilir olmayan kaynaklara yöneltilmesidir. İkincisi ise kargaşadır. Her iki yöntemden karlı çıkan ise başta Avrupa ülkeleri, yıllardır ülkemizin bu tür bir teknolojiye sahip olmasını engellemiştir. Son yıllarda Türkiye'de bu yolda önemli bir mesafe kat edilirken, vatandaşın aslında konuyu yakından takip ettiği ve bu konuyu istismar etmeye çalışan örgüte sert şekilde ‘ülkemizden çekil, nükleeri olan ülkelerde bu eylemlerini yap’ mesajını vermektedir. Vatandaşımızın bu gibi farklı amaçlara hizmet eden örgüte karşı duyarlı olması sevindiricidir. Türkiye'nin sürdürülebilir kaynaklara ihtiyacı var, nükleer de bunlardan biridir. Nükleer olmadığı zaman daha fazla doğalgaz kullanacağız demektir. Nükleer olmadığı zaman daha fazla enerji bedeli ödeyeceğiz demektir. Bu ise enerjide yüzde 80’in üstünde dışa bağlı olan ülkemizi daha fazla dışa bağımlı hale getirecektir” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın halen 3 nükleer enerji santrali kurulmasıyla ilgili çalışmalarını sürdürmekte olduğunu ifade eden Uysal, "İlki Mersin Akkuyu'da yapılacak santralin ilk reaktörü 2019 yılında üretime başlayacaktır. İnşaat aşamasında 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. Atıkları ise Rusya’ya geri gönderilecek. Diğer Santrali de Sinop’ta Japonlar kuracak. Üçüncü santral için henüz yer ve firma kesinleşmesi olmamıştır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre, son 5 yılda toplam 23 bin 581 megavat kurulu güçte 25 nükleer santral inşaatına başlanırken, toplam 11 bin 953 megavat güçlük nükleer enerji şebekeye dahil oldu" diye konuştu.
Greenpeace akdenizin paylaşımı tepki aldı
Greenpeace akdenizin paylaşımı tepki aldı
EditorTürkiye'de yıllardır yeşil uygulamaları kendine siper edip propaganda yapan GreenPeace Akdeniz Ofisi’nin sosyal paylaşım sitesindeki ilan büyük tepki topladı.
Yorumlar