Davudi Kayseri Sokak'ta bulunan Osmanlı Devleti'nin ilk müderrislerinden Davud-i Kayseri'nin türbesi başındaki bin 257 yıllık çınarın dalları son fırtınada kopmuştu. Tarihi çınarın daha fazla zarar görmemesi için İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe harekete geçti. Bursa Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından ilçeye ağaç uzmanı gönderildi.
Kaymakam Karameşe, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Mühendisi Emir İnan ve İznik Orman İşletme Şefi İlhan Yazgan ile beraber Davud-i Kayseri çınarı olarak da bilinen tarihi anıt ağacı inceledi. Karameşe, "Üzerinde yaşının 560 olduğu yazan, ancak bize gelen bilgilerde bin 257 yıl diye bilinen anıt çınar, Türkiye'nin en iyilerinden biri olarak bilinen uzmanımız Emir İnan tarafından tedavi edilecek. Çınar, geçen fırtınada zarar gördü. Görülen o ki tedavi edilmesi gerekiyor. Var olan hastalığı varsa giderilecek. Çürüyen ve mantar olan bölgeleri özel bir yöntem ile kapatılacak. Doğal anıt olan çınarımızı kurtarmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Davud-i Kayseri Hazretlerinin türbesinin burada olması ve Eşrefoğlu Rumi Hazretlerinin de ağaçla ilgili menkıbesinin bulunması buraya ayrı bir değer kazandırıyor. Çalışmalar, hazırlanacak raporun ardından en kısa sürede başlayacak”dedi.
HESPEKLİ ANIT ÇINARI DA İNCELENDİ
Heyet, buradan Elbeyli kasabasında bulunan Hespekli mevkiindeki anıt çınarı inceledi. 650 yaşında olduğu bilinen 10 metre çapındaki tarihi çınarın ikiye ayrılan devasa gövdesi içinde ateş yakıldığı ve gövdenin zarar gördüğü tespit edildi. Karameşe, bu çınarı hem koruyacak, hem de tedavi edeceklerini kaydetti.
Fırtınada Zarar Gören Bin 257 Yıllık Çınar Tedavi Edilecek
Fırtınada Zarar Gören Bin 257 Yıllık Çınar Tedavi Edilecek
Editorİznik'te, fırtınada dalları kırılan bin 257 yıllık çınar ağacı tedavi edilecek.
Yorumlar