Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen şenliklerin açılış töreni, Tarihi Bursa Mehter Takımı ve Tahtakale Kılıç-Kalkan ekibinin gösterisiyle başladı. Daha sonra konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu yılki kutlamaların “Diriliş Ruhu” ile daha coşkulu bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, tüm dünyaya Türk Milleti’nin yeniden güçlü bir şekilde bütünleştiğinin mesajını verdi.
“Unuttuğumuz Değerleri Geleceğe Aktarıyoruz”
Başkan Dündar, Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’ni 13’üncü kez düzenlemiş olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Fethimiz kutlu olsun. Şenliklerimizin başlangıcı hayırlı olsun. Nisan ayı bereketli bir ay. Bugün de bereketli bir anı yaşıyoruz. Bu bereket, inşallah şehrimize ülkemize yansısın. Ülkemizin üretimi bereketli olsun. Fetih coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Bir aylık bir süreci kapsayan etkinliklerle Bursa’nın her kesimini, Bursa’yla bağı olan her kesimi, geleneksel kültürümüz, sosyal etkinliklerimiz, bilimsel faaliyetlerimizle bir araya getirerek büyük bir coşku yaşıyoruz. Bu coşkumuzu yaşadıkça kendimize geliyoruz, tarihimizi görüyoruz. Tarihimizde kendimize ait bazı özel değerlerimizi unutmuşuz. Bu unutulan değerleri tekrar gündeme getirerek geleceğe aktarıyoruz” dedi.
“Osmanlı’nın Ekonomik Temelleri Bursa’da Atıldı”
Etkinliklerin Ördekli Kültür Merkezi’nde dün “II. Bayezid ve Dönemi” konulu sempozyumla başladığını ifade eden Başkan Dündar, “II. Bayezid Bursa’yla bağı olan bir padişahımız ve bu dönem dünyada ilk İhtisab Kanunnamesi’ni yani kalite standardı yazılan bir dönem. Dolayısıyla biz kalite standardı derken yüzümüzü batıya dönüp, batıdaki uygulamaları kendimize esas alıyoruz. Ama bakıyoruz ki, bunu dünyada ilk uygulayan Bursa olmuş, Osmanlı olmuş, buradan batıya gitmiş. Demek ki bizde her şey var. Kalite standardını Bursa’da yazmışlar, Osmanlı’nın ekonomik temelleri de Bursa’da, hanlar bölgesinde atılmış. Bu temeller öyle atılmış ki, o bölge bugüne kadar canlılığını sürdürüyor. Yeni anlayış AVM’lere rağmen artık geriye dönüşe başladı. Bizlerin tarihi çarşılara yapmış olduğu yatırımlarla çarşılarımız yeniden ayağa kalktı, yeniden canlandı. Dolayısıyla sağlam temeller üzerine atılan bu ekonomik temellerimiz bizim ekonomik hayatımız bugün de aynı şekilde kendini sürdürüyor” diye konuştu.
Fetih şenliklerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da köy düğünü olacağını belirten Başkan Mustafa Dündar, “Köy şenliğini, köy düğünlerini icra ederek o köylerimizle birlikte oluyoruz. O köylerimizin tarihteki yaşantılarını kültürlerini bugüne aktarıp geleceğe taşıyoruz. Köylerimizin tarihi yönünü inceleyerek köylerimizle ilgili bir kitap yayını hayata geçiriyoruz. Her yıl 2 tane eser ortaya çıkmış oluyor. Bu yıl, en önemli faaliyetimiz Türkiye’deki ulu camilerin sergisi. 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan gazeteci kardeşimiz, hemşehrimiz Mustafa Cambaz’ın Türkiye’deki ulu camilerden çektiği 10 bin fotoğraf içerisinden seçilen fotoğrafların sergisi de Soğanlı Kültür Merkezi’nde açılacak” dedi.
“Fetih Yürüyüşü, 1326 Ruhuyla Tüm Dünyaya Mesaj”
Fetih yürüyüşünün etkinliğin ana omurgasını teşkil ettiğini belirten Dündar, bu yıl, yürüyüşü çok etkili ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirdiklerinin altını çizerek şöyle konuştu: “Çünkü bu millet burada bir araya geldi. Bu millet burada bayrağına, devletine ve milletine sahip çıktı. 1326’da buradan bu kutlu yürüyüşü, diriliş ruhuyla başlattı ve 3 kıtaya gitti. 3 kıtaya emperyalist zihniyetle, bir yeri sömürmek için gitmedi. Oradaki insanların güvenliğini temin etmek, onların can ve mal varlığını güvence altına almak için gitti. II. Murat, Kosova’ya gitti. Kosova’yı fetheden ve oradaki tüm insanların Hristiyan-Müslüman hangi inançtan olursa olsun tümümün canını malını güvence altına alan bir padişahtı. Bir hesap üzerine yapılan bu saldırılara karşılık, bizler buradan barış mesajı vermek istiyoruz. Bu mesajı da insanlık adına vermek istiyoruz. Yine tarihte olduğu gibi inşallah bu mesaj yerine ulaşacak bu yürüyüşle biz, bayraklarımızı dalgalandırarak tüm kardeş belediyelerimiz, tüm insanlarımız hep birlikte yürüyerek bu mesajı dünyaya vermiş olacağız. Türkiye’ye yüzü dönük Müslüman alemi, gönül coğrafyamızın tümünün Türkiye’den beklentileri ve Türkiye’ye bakış açısı var. Buradan onlara verilecek mesaj önem arz ediyor. Bu mesajı buradan tüm dünyaya vermiş olacağız. Kardeşlik, sevgi ve barış için bu coşkuyu, 1326’da olduğu gibi yine hep birlikte yaşayacağız”
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de konuşmasında, Bursa’nın Osmanlı’ya başkentlik yapmış ulu bir şehir olduğunu belirterek, “Bursa’yı fethedenlerin bizlere emanet ettiği bir şehir. Şehr-i emin belediye başkanlarımız, kendilerine emanet edilen bu şehrin daha da güzelleştirilmesi için önemli projelere imza atıyorlar. Tabi bunu yaparken arkalarında güçlü ve istikrarlı bir hükümetin desteği de daha güzel günlere ulaşmamızda çok önemli oluyor” dedi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine; AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Osmangazi İlçe Kaymakamı Enver Ünlü, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz’ın yanı sıra Bosna Hersek Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbayriç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Yunanistan Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Kosova Obiliç Belediye Başkan Yardımcısı Grin Gurguri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Öte yandan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve beraberindekiler, Pınarbaşı Meydanı’nda kurulan Yörük çadırlarını ziyaret etti. Buradaki vatandaşlar Başkan Dündar’a Yörük şalı hediye etti.
Diriliş Dizisi Oyuncuları Fetih Yürüyüşünde
Tophane Meydanı’ndaki törenin ardından fetih yürüyüşüne geçildi. Saltanat Kapı’dan başlayan fetih yürüyüşünde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları Bamsı (Nurettin Sönmez), Turgut Alp (Cengiz Coşkun), Aliyar Bey (Cem Uçan) ve Aslıhan Hatun (Gülsim Ali İlhan) ile ünlü sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit yer aldı. Fetih kutlamalarına renk katan ünlü oyunculara vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar yürüyüş boyunca ünlü oyuncularla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Osmangazi Belediyesi tarafından dağıtılan Türk Bayraklarını sallayan vatandaşlar Bursa caddelerini adeta kırmızı beyaza bürüdü. Binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşen fetih yürüyüşü Kamberler Parkı’ndaki final gösterisiyle devam etti. Kamberler Parkı’ndaki kılıç-kalkan ve halk oyunları ile üst seviyeye çıkan fetih coşkusu, Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularının kazanların başına geçip vatandaşlara pilav dağıtmasıyla son buldu.
Fetih Şenlikleri, yarın Ulucami’de Osman Gazi ve aziz şehitlerimiz için okunacak duanın ardından, Selçukgazi ve Karabalçık Mahallelerinde gerçekleştirilecek köy düğününü ile devam edecek.