Bursa’nın fethinin 690’ıncı yıl dönümünde gerçekleştirilecek olan Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’nin hazırlık toplantısı, Sümbüllü Bahçe Konağında yapıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Öğretim Üyesi Yusuf Oğuzoğlu, belediye başkan yardımcıları, belediyedeki birim müdürleri ve şenliklere destek veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Yapılması planlanan etkinliklerin konuşulduğu toplantıda, şenliklerin çok daha güzel ve ilgi çekici hale getirilmesi konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 12 yıldır geleneksel olarak düzenledikleri Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’nin ününün Bursa sınırlarını aştığını, tüm Türkiye’ye hatta dünyanın pek çok ülkesine kadar ulaştığını ifade etti. Başkan Dündar; “Şenlikleri çok daha etkin ve güzel hale getirmek adına ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu güne kadar düzenlediğimiz şenlik programları her yönüyle ses getirdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da şenlikler süresince fetih yürüyüşü, köy düğünü, tarihi kent koşusu, sempozyumlar ve çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerle birlikte şehir bayram havasına bürünüyor. Her yıl şenlikler kapsamında düzenlediğimiz sempozyumda, Bursa ile ilişkili olan bir Osmanlı Padişahının hayatını ve dönemini ele alıyoruz. Bu sempozyumlarda anlatılanları kitap haline getirerek tarihimizi yeniden gözden geçirme fırsatı buluyoruz. Bu yıl düzenleyeceğimiz sempozyumda Fatih Sultan Mehmed’in hayatını ve dönemini ele alacağız” dedi.
Katılımıyla olsun, coşkusuyla olsun, Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri’nin en iyisini organize edeceklerini dile getiren Başkan Dündar, “Fetih yürüyüşüne tüm halkın katılımını sağlamak istiyoruz. Bursa bu şenlikleri sahiplenmeli ve etkinliklere katılımda bulunmalı. Her yıl farklı etkinlikleri şenliklere dahil ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlediğimiz Yörük Türkmen Buluşması etkinliğini bu yıl da devam ettireceğiz. Asırlardır devam eden köy kınası ve köy düğünü geleneğini günümüzde de yaşatacağız. Bu yıl köy kınası için Seçköy, köy düğünü için ise Avdancık Mahallelerini belirledik. Seçköy Mahallesi’nden kız alınıp Avdancık Mahallesi’nde düğün yapılacak. Osmanlı’nın kurulduğu yerde, 690 yıldır hiç bitmeyen coşku ve heyecana, 7’den 77’ye tüm Bursalıların katılımını bekliyoruz” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Öğretim Üyesi Yusuf Oğuzoğlu da, Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi Sempozyumu için hazırlıklara 4 ay öncesinden başladıklarını belirterek, “Başkanımız Mustafa Dündar, geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Sultan 2. Murad Han ve Dönemi sempozyumunun ardından, 2016 yılı şenliklerinde Fatih Sultan Mehmed dönemini ele almamızı istedi. Fatih Sultan Mehmed dönemi, hem Osmanlı hem de Bursa için çok önemli. Fatih zamanında Bursa’ya birçok yatırım yapıldı. İlmi ve şehircilik bakımından Bursa, Fatih Sultan Mehmed döneminde büyük bir gelişim gösteriyor. Bu sempozyum için uzman hocaları seçtik. Tarih ve bilgi dolu bir sempozyum olacak” dedi.
Fetih Şenlikleri için hazırlıklar başladı
Fetih Şenlikleri için hazırlıklar başladı
EditorOsmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenecek olan Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri için hazırlıklar başladı. 8 Nisan Cuma günü, ‘Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi’nin anlatıldığı sempozyum ile başlayacak olan şenlikler, 24 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek Rahvan Atları Koşusu ile son bulacak.
Yorumlar