Bursa’da sadece Yıldırım ilçesinin Emirsultan, Davutkadı ve Hoca Taşkın mahallelerinde Emir Sultan Hazretlerini rahatsız etmemek için yaklaşık 200 yıldır sadece tokmakla kapılara vurulup aileler sahura kaldırılıyor.
Bursa’nın Ramazan ayında davul satış ve mahalle tasnif yeri olan Dayıoğlu Hamamı civarındaki kıraathanelerde davul satışları sürüyor. Özellikle eski Tekel binasının olduğu meydanda satışlarını sürdüren Davulcu Emin usta, 50 ile 150 lira arasında değişen davulları yeni nesle nasıl çalınacağını da gösteriyor. Ortalama davul fiyatları ise 75 lira oldu. Davulun kasnağının ceviz, gürgen ve akça ağaç olmak üzere farklı malzemeden yapıldığını belirten Emin Güzel, “Bazı eski davulcular bir tarafı deri, bir tarafı cam filmi olan davulları istiyor. Eskiden davulların hepsi oğlak derisindendi. Şimdi kolay ses çıkartıyor diye cam filminden yapılıyor. Ancak eski davulcular bir tarafı deri olanı tercih ediyorlar” dedi.
Diğer taraftan muhtarlarla anlaşan Roman müzisyenler de fiyatların hane ve sokak sayısına göre belirlendiğine işaret ederek, “Ramazanda 2-3 defa ve bayramda olmak üzere 4-5 defa bahşiş topluyoruz. Sahurdan önce sokakları dolaşmaya başlayıp çalıyoruz. Ramazanda akşamları ve bayram günü güzel manilerle sokakları dolaşarak rızkımızı çıkartıyoruz. Zaten ramazan ayında düğünler yapılmadığı için ramazan davulu çalarak geçimimizi temin ediyoruz. Gençlerde ilçelerdeki yeni mahallelerde davul çalmaya başlayarak meslek sahibi oluyorlar” diye konuştu.
Davul satışları patladı
Davul satışları patladı
EditorRamazan davulu Bursa’nın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Bursa’nın bütün ilçelerinde bütün mahallelerde Ramazan ayında davul çalınıyor.
Yorumlar