Kategoriler

Çocukların Sorunlarıda Gözardı Edilmektedir!

Başkanlık Sistemi Çabaları Devam Ederken Tüm Sorunlar Gibi Çocukların Sorunları da Göz Ardı Edilmektedir!

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, tüm çocuklara Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında Türkiye’de çocuklarımızın yaşadığı ciddi sorunlara dikkat çekti.

“Ülkemizin nüfusunun yaklaşık % 30’u çocuklardan oluştuğu hâlde çocuklar, hem çok ciddi sorunlar yaşamakta hem de bu sorunların çözülmesinde çocuğun yüksek yararını dikkate alan hak ve inisiyatiflerini kullanamamaktadırlar. 23 Nisan’ın tüm dünya çocuklarına armağan edilişinin 97. yılında, iktidar partisi tüm enerjisini TBMM’nin yetkilerini azaltan Başkanlık Sistemine yoğunlaştırmışken, çocuklarımızın sorunlarının çözümü için bir “Ulusal Çocuk Politikasına” acilen ihtiyaç duyulduğu göz ardı edilmemelidir.” açıklamasında bulunan Karabıyık,  Türkiye’de hâlâ önemli oranlarda “çocuk evlilikleri”, “çocuk işçiliği”, “mültecilik”, “çocuk yoksulluğu”, “madde bağımlılığı”, “özgürlüğünden yoksun bırakılma”, “kaliteli ve yeterli bakım ve koruma eksikliği”, “şiddet ve dayak”, “ihmal, istismar ve taciz”, “çatışma sürecinden kaynaklı travmalar”, “ifade, inanç ve vicdan özgürlüğü”, “ayrımcılık”, “düşük nitelikli eğitim”, “sağlık”, “adalet” ve “sosyal hizmetlere erişim” gibi çok sayıda sorun yaşandığına dikkat çekti.

CHP’li Vekil, “Ülkemizde yoksul fertlerin yüzde 44,3’ünü çocuklar oluşturmaktadır ve ne yazık ki Türkiye’de çalışan çocukların, çalışma nedenlerinin başında yoksulluk gelmektedir. Okula devam etmeyen çocuklarda hane halkı gelirine katkıda bulunmak için çalışanların oranı % 58,7 seviyesindedir. Ayrıca bu çocukların yarısı okulu terk etmiş durumdadır. MEB’in 2016 verilerine göre; 6-18 yaş grubunda toplam çağ nüfusunun %14’ü yani 2.715.081 öğrenci zorunlu eğitim imkânına erişememektedir. Okul öncesinde okullaşma oranları, hem OECD ortalamasının hem de belirlenen hedeflerin oldukça altındadır. 2002 sonrası yapılan değişikliklerin sonucunda Türkiye, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde sınıfında kalmıştır. 2000 yılından bu yana yapılan ve öğrencilere fen bilimleri, matematik ve okuma alanlarında sorular yöneltildiği PISA sınavının OECD tarafından açıklanan 2015 sonuçlarına baktığımızda 3 yıl önceki sınava göre 10 sıra geriledik. Ayrıca 72 ülkeden 15 yaş düzeyindeki öğrencilerle yapılan anket çalışmasıyla elde edilen sonuçlar, Türkiye’nin 28 OECD ülkesi içinde ‘yaşam memnuniyeti’ sıralamasında son sırada yer aldığını gösteriyor.

Sürekli değişen sınav sistemi, OKS, SBS, TEOG, üniversite sınavları, hatalı sorular, değiştirilen sonuçlar… Bunlara yılladır şahit oluyoruz.

 

Ayrıca kızlarımızın % 26'sı 18 yaşından önce evleniyor, %10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor, % 32’sinin okula devam etmesi engellenmiş durumda… Son 10 yılda çocuk cinsel istismar davaları %700 arttı. Geçtiğimiz aylarda AKP tarafından getirilen ve çocukların istismarcısıyla evlenmesi durumunda tecavüzcünün cezasının ertelenmesini öngören skandal önergeyi de unutmadık. Bu ülkede çocuklarımıza yaşanabilir, mutlu ve umutlu günler bırakmak için çalışmak hepimizin asıl sorumluluğu olmalıdır.” sözleriyle çocukların yaşadığı sorunları gözler önüne serdi.

 

Çocuklara yapılacak olan sosyal yatırımlarla kısa vadede daha sağlıklı ve donanımlı bir kuşak yaratılacağının, uzun vadede ise toplumsal eşitsizliklerin azaltılması, ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi, suç oranlarının düşürülmesi, toplumsal uyuşmazlıkların giderilmesi ve toplumsal barış ortamının sağlanması gibi çok önemli katkılar sağlanacağının altını çizen Karabıyık, atılacak adımlarda çocukların maksimum faydasının gözetilmesi gerektiğini de ifade etti. Lale Karabıyık, “Türkiye’de uygulamadaki yanlışların en başında, çocukla ve gençlerle ilgili alınan tüm kararların merkezinde sadece gelecek nesilleri şekillendiren ideolojik çıkarların var olması geliyor. Eğitimi iyileştirmek için tüm çalışmaların yapılması gerekir; ancak burada öncelikle eğitimi siyaset aracı olarak gören zihniyeti değiştirmek gerek. Ancak bu şekilde çocuklarımızın gelecekleri için olumlu adımlar atılabilir ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gerçekten coşkuyla kutlanabilir” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Deviren öğretmenleri unutmadı
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Hasan Ali Yücel sempozyumu
BURSA
Raf ve kasa arasındaki fiyat farkı zabıtaya takıldı
BURSA
MUDANYA ÜNİVERSİTESİ VE DOSABSİAD’DAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİ
GENEL
En pahalı muz! Duvara bantlı ama rekor fiyata satıldı!
ANKARA
Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık’ta başlıyor…
SAKARYA
Kuvvetli yağışa karşı Sakarya SASKİ teyakkuza geçti
BURSA
İstanbul Bursa’ya indi!
DÜZCE
Düzce’de hastaneye giden hükümlü firar etti
MANİSA
İklim krizi su kaynaklarını vurdu