Kategoriler

Çocuklarda Kalça Çıkığı İhmale Gelmiyor!

Doruk Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, Gelişimsel Kalça Çıkığı hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Gelişimsel kalça çıkığının güncelliğini hala koruyan önemli ortopedik sorunlardan birisi olduğunu dile getiren Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, hastalığın erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında, sakatlıklara neden olmakta olduğunu belirtirken, “Uygun tedavi yöntemleri izlenmediği takdirde meydana gelen sakatlıklar, hem kişide, hem de toplumda psikolojik ve ekonomik sorunlar yaratmaktadır” dedi.

 

Çocuklarda Kalça Çıkığı İhmale Gelmiyor…

Gelişimsel kalça çıkığını, kalça ekleminde, doğum öncesi ya da sonrasında oluşan bir çıkık olarak tanımlayan Op. Dr. Açıkgöz, hastalığın asıl sebebinin tam olarak bilinememekle birlikte, ligamentöz laksite, genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyon ile çevresel bazı etkenlere bağlı olduğunu ifade ederek, “Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür. Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1.4’ dür. Yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde, 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

 

“Akraba Evliliklerinden Doğan Bebeklerde Kalça Çıkığı Olma İhtimali Yüksek”

Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında da kalça çıkığı görülme oranının yüksek olduğunu söyleyen Op. Dr. Açıkgöz, “Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde, Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde ve İkiz bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir” ifadelerini kullandı.

“Belirtiler, yürüme öncesi ve sonrasında ortaya çıkabiliyor”

Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi ve yürüme sonrası dönem olmak üzere 2’ ye ayıran Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, “Yürüme öncesinde belirtileri, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması ve bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise, çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir” dedi.

 

“Ultrasonografi İçin En Uygun Dönem 4 ve 6’ıncı Haftalar”

Gelişimsel kalça çıkığı hastalığının tedavisinde bandaj tatbiki, çeşitli cihaz ve atellerin uygulanması, alçılamalar ve çeşitli ameliyat metodlarının kullanılmakta olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Açıkgöz, Ultrasonografi için en uygun dönemin ise, riskli bebeklerde ve şüphe durumlarında erken sonografi gerekirse de rutin taramanın 4’üncü ve 6’ıncı haftaları olduğunu söyledi.

 

“Kundak Yapmayın”

Ülkemizde gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı, gerekse kundak kullanma alışkanlığının süregelmesinin gelişimsel kalça çıkığı hastalığının yüksek oranda görülmesine sebep olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Açıkgöz, “Teşhis koymada yaşanan gecikmeler, bebeklerde ameliyatsız tedavi döneminin yitirilmesine sebep oluyor. Gelişimsel kalça çıkığı hastalığına erken dönemlerde uygulanan tedavilerin iyi neticeler verdiğini belirten Op. Dr. Açıkgöz, Ailelere bebeklerini kundak yapmamalarını ve eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri önerdi.


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURDUR
Özel Çocuklar Sahnede Devleşti
GENEL
BEYLİKDÜZÜ HATAY ESNAFIYLA TEK YÜREK
BURSA
Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı
BURSA
Orhaniye Mahallesi'nde yollar tamam
GENEL
Tapu’da yeni dönem başlıyor
GENEL
Yılın kelimesi belli oldu… TDK açıkladı
EKONOMİ
Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu
GENEL
MHP Mardin Yeşilli İlçe Teşkilatı’nın yeni hizmet binası açıldı
ANKARA
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Belgrad’ açıklaması
BURSA
TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF büyüyor