Kategoriler

Çocuk İhmal ve İstismarına Dikkat Çekildi

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, il genelinde görev yapan tüm aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına çocuk ihmali ve istismarı konularında eğitim düzenlemeye başladı.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitimlerde aile sağlığı çalışanlarına; çocuk ihmali ve istismarı ile istismara uğrayan kişiye yaklaşım konularında bilgilendirmeler yapılırken çocuk izlem merkezlerinin işleyişi ve yasal süreçler hakkında da bilgiler aktarılıyor.

Çocuk ihmal ve istismarının fiziksel, ruhsal, sosyal, kültürel, ahlaki ve hukuki boyutları olan çok geniş kapsamlı bir olay olduğuna dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, son günlerde basında da yer alan istismar vakalarından dolayı bu eğitimin daha da önemli hale geldiğini söyledi. Cinsel istismara uğrayan bir çocuğun ya da ergenin yaşadığı istismarı farklı nedenlerden dolayı açıklayamadığını belirten Dr. Akan, “Bu tarz vakalarda istismara uğrayan çocukların yalnızca yüzde 15’inin bildirildiği düşünülmektedir.  Bu olguların erken tanınması ve istismarın durdurulması, kısa ve uzun dönem olumsuz etkilerinin azaltılması için oldukça önemlidir” dedi.

İstismara Karşı Bilinçli Olmalıyız

Aile sağlığı çalışanlarının sahada vatandaş ile sıcak teması gerçekleştiren kişiler olduğunu ifade eden Dr. Akan, “İnsanlar bu tarz vakalar yaşandığı zaman nereye gidecekleri konusunda emin olamamakta, her şeyden önce karşısında güvenebileceği bir kişi aramaktadırlar. Bu sebeple çoğu zaman ilk çaldıkları kapı aile hekimlikleri olmaktadır. İşte bu noktada da aile sağlığı elemanlarının gelen bireyle ilk teması sağlayan kişi olarak, onu ilgili yere uygun şekilde yönlendirebilmesi gerekmektedir. Sağlıkçılar, bir acil yardım vakası konusunda ne kadar bilinçli ise çocuk istismarı konusunda da o derece bilinçli olmalıdır.  Farkındalık arttıkça bu tarz vakaların oluşmasının ya da daha da ilerlemesinin önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Çocuk İzlem Merkezinde Her Türlü Destek Sağlanıyor

Bursa’da Gürsu Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi’nde bulunan çocuk izlem merkezinde konuyla ilgili tıbbi ve adli işlemler yürütüldüğünün bilgisini veren Dr. Akan, “Çocuk İzlem Merkezinde amacımız belli bir ihmal ve istismara uğrayan çocuklara en iyi şekilde psikososyal yardımı sağlayabilmektir. Buraya gelen çocuğun, psikologların yanı sıra adli tıp, çocuk ruh sağlığı ve sosyal çalışma uzmanları eşliğinde tetkik ve tedavileri yapılırken olayın adli kısmı ilgili uzmanlar tarafından çocuğun duyguları örselenmeyecek şekilde yürütülüyor. İstismara uğrayan çocuğa en uygun şekilde yardımcı olunmaya çalışılıyor. Vatandaşlarımız veya aile sağlığı merkezi çalışanlarımız bu tarz bir vakayla karşılaştıkları zaman hiç vakit kaybetmeden istismara uğrayan bireyleri bu merkezimize yönlendirmelidirler” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
GÜRSU’NUN YETENEKLİ KRAMPONLARI EĞİTİLECEK
BURSA
Kitap Limanı’nda edebiyat, basın ve spor konuşuldu
BURSA
Başkan Bozbey, "Kreşlerimizin sayısını çoğaltmayı hedefliyoruz"
BURSA
BURSA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ZORBALIĞA KARŞI GÜÇLÜ ADIM
BURSA
NİLÜFER’DE SOKAKLAR ÇOCUKLAR İÇİN DÖNÜŞÜYOR
İSTANBUL
BATTALGAZİ MAHALLESİ İTFAİYE İSTASYONU’NU HİZMETE AÇTI
BURSA
ALZHEİMER HASTALARININ HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRACAK İŞ BİRLİĞİ
GENEL
ANKARA’YA DÜNYA ÇAPINDA ONUR: MANSUR YAVAŞ, “YEŞİL ENERJİ ÖDÜLÜ”NÜ ALDI
GÜNCEL
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
BURSA
BTSO Üyeleri Frankfurt’ta Sektördeki Dönüşüme Odaklandı