Odun dışı orman ürünleri alanında çok ciddi projeler geliştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tıbbi ve aromatik bitkiler alanında dünyadaki 110 milyar dolarlık pazardan daha çok pay almak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle odun dışı orman ürünleri açısından büyük bir zenginliğe sahip olması sebebiyle tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde atağa geçen Bakanlık, Bursa’da ıhlamur üretimi için toprakları ıhlamur fidanlarıyla buluşturuyor.
Yaklaşık 105 bin dekar ıhlamur orman alanının bulunduğu Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 2012-2016 yılları arasında 55 bin ıhlamur fidanının dikimi gerçekleştirildi.
TÜRKİYE’DE 1700 ADET TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ BULUNUYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi konusunda çok hassas hareket ettiklerini ve Türkiye'nin dünyada bu sektördeki 110 milyar dolarlık paydan sadece 3 milyar TL aldığını ve bunu artırmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydederek şöyle konuştu:
"Türkiye'de 11 bin 556 bitki türü var. Bunun yaklaşık bin 700 adeti tıbbi ve aromatik bitki. Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve değerlendirilmesiyle alakalı bir atağa geçmesi gerekiyordu. Biz bu atağı başlattık ve Bakanlığımız bünyesinde ilk defa Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Şehirlerimizin coğrafi durumuna göre bitki üretimi için gerekli ağaçlandırmaları yapmaya başladık. Bu alanda özellikle üniversitelerimizle işbirliği yaparak onları da bu sürece dahil ettik. Bu attığımız adımların meyvesini de yakın zamanda almaya başlayacağız inşallah."
Bursa'ya 55 Bin Adet Ihlamur Fidanı
Bursa'ya 55 Bin Adet Ihlamur Fidanı
EditorOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Bursa'da 55 bin ıhlamur fidanını toprakla buluşturdu.
Yorumlar