Bursa'da 69 yıldır semer yapan ve mesleğinin son temsilcisi olan Kemal Yarutkan, tarihi Aralık Han'da bulunan küçük dükkanında mesleğini devam ettiriyor. Günde bir semer yapan Kemal usta, ağaç iskeletleri keçeyle süsleyip, deri ile kapladıktan sonra, aralarına kamış koyarak semer haline getiriyor. Daha sonra eline çuvaldızı alan Kemal usta renkli iplerle semerleri ilmik ilmik işleyerek süslüyor. Kemal usta, gelişen teknolojiye inat mesleğini sürdürerek yaptığı semerleri, Uludağ'daki köylerde eşeği ulaşım ve yük taşıma aracı olarak kullanan vatandaşlara satıyor.
Semercilik mesleğinin babasından miras kaldığını söyleyen Yarutkan, "Bu meslek dedemden babamdan bana intikal etti. İlkokuldan sonra babamın yanına oturdum. 69 yıldır bu işe devam ediyorum. Bursa'da benden başka semerci kalmadı. Yeni yetişen çırak olmadığı için maalesef mesleği devam ettiremiyoruz. Semer yapmak için saz, keçe, deri, ağaç gibi malzemelere ihtiyaç var. Başından hiç kalkmadan bir ya da bir buçuk günde bir tane semeri bitiriyorum. Bizim alışverişimiz köylü ve dağlılarla. Bu sayede evimizi geçindiriyoruz. Mesleğim el sanatlarına girdiği için mesleğimi devam ettirmek taraftarıyım. Vergilerden de muaf olduk. Yoksa diğer meslektaşlarım gibi ben de işi bırakabilirdim. Semerin maliyeti hiç belli olmuyor, şartlara göre değişebiliyor. Bazı köylüler eski semerleri getiriyor, yeni semer almak için üstüne bir kısım para veriyor. Semerlerin fiyatları 100 lira ve 150 lira arasında değişiyor. Bize bu mesleği bırakıp gidenden Allah razı olsun" dedi.
Bursa'nın son semercisi zamana direniyor
Bursa'nın son semercisi zamana direniyor
EditorTeknolojinin gelişmesi ile birlikte unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan semercilik, Bursa'da 81 yaşındaki Kemal Yarutkan tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
Yorumlar