BURSA - Bu sene ‘Çarşılar&Alışveriş’ temasıyla 7’ncisi düzenlenen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), sanatçı söyleşileri, seminerler, portfolyo değerlendirmeleri ve fotoğraf sergisinden oluşan zengin içeriğiyle devam ediyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu sene ‘Çarşılar&Alışveriş’ temasıyla yapılan ve konuk ülke olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin belirlendiği 7. BursaFotoFest, dolu dolu programlarıyla fotoğraf tutkunlarını usta isimlerle bir araya getirmeye devam ediyor. Merinos AKKM Fuar Alanı seminer salonunda Mert Gündoğdu tarafından ‘Canon teknolojileri’ semineri verildi.
Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’ndaki Sanatçı söyleşilerinin konuğu ise Meksikalı fotoğraf sanatçısı Rodrigo Cruz oldu. BursaFotoFest’e davet edildiği için mutlu olduğunu dile getiren Cruz, festivali düzenleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD’a teşekkür etti. Kendisinin ağırlıklı olarak belgeseller hazırlayan fotoğrafçı olduğunu belirten Cruz, “İnsan hakları ve çevre meseleleri ağırlıklı çalışıyorum. Bursa’da Peru’daki Amazon ormanları içerisinde yer alan maden ocaklarının durumunu ve madencilerin çalışma koşullarını anlatacağım. Meksika’da da madencilik yeni yeni gelişiyor. Bu çalışmayla Meksika hükümetinin madencilikle ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek istedim” dedi.
Amazon ormanları içerisindeki maden ocaklarında yaptığı fotoğraf çalışmalarını paylaşan Cruz, karşılaştığı sıkıntıları ve yaşam hikayelerini anlattı.
Sanatçı söyleşisinin diğer konuğu ise Belçika’dan Tim Dirven oldu. Kendisinin nasıl fotoğrafçı olduğunu ve ‘Karkas’ isimli kitabının hikayesini anlatan Dirven, fotoğrafla 16 yaşında babasının kendisine hediye ettiği fotoğraf makinesi sayesinde tanıştığını söyledi. Daha sonra fotoğrafçılık okuluna yazıldığını ve arkadaşıyla yaptığı Kosova seyahati sonrası muhabir fotoğrafçısı olmaya karar verdiğini belirten Dirven, “Sovyetlerin çökmeye başlamasıyla Balkanlar açılmaya başlamıştı. Çok sayıda konu önümüze serildi. Bende Balkanlardaki birçok ülkeyi gezdim. O günden beri yaklaşık 14 senedir gazetelerle çalışıyorum. En sonunda yaptığım çalışmaları bir araya getirmeye karar verdim. Ortak noktalarını aradım. Birçoğuna ‘Karkas’ notunu düşmüşüm. Karkas, Felemenkçe de iskelet anlamına geliyor. İskelet bizi dik tutan, bir hikayesi olan, tarihi birçok şeye tanıklık eden yapıdır. Karkas ile bağlantısı olan fotoğrafları toplayarak kitabımı hazırladım. Yaklaşık 25 seneme bu kitapta yer verdim” diye konuştu.
Kitapta yer alan fotoğraflarını gösteren Dirven, ABD’den başlayıp Avrupa, Balkanlar, Uzak Doğu ve Afrika’ya devam eden fotoğraf serisinin hikayelerini paylaştı.
BursaFotoFest’in konuğu Meksikalı ve Belçikalı sanatçılar
BursaFotoFest’in konuğu Meksikalı ve Belçikalı sanatçılar
Editor7’nci Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, sanatçı söyleşileri, seminerler, portfolyo değerlendirmeleri ve fotoğraf sergisinden oluşan zengin içeriğiyle devam ediyor.
Yorumlar