Osmangazi Belediyesi'nin 30 kişilik dikim ekibiyle geçen yıl ekim ayında toprağa bıraktığı 200 bin lale soğanı çiçek açtı. Özellikle kamuya açık alanlarda nizami dikilmiş güzel laleler görenleri hayran bırakıyor. Mor, sarı ve pembe lalelerle değişik kombinasyonlar oluşturan Osmangazi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yaptığı düzenlemelerle büyük takdir topluyor. Her yıl yaklaşık 10 bin adet de sümbül ve nergis soğanı diken ekipler, yazlık 400 bin kışlık 400 bin tüp hercai menekşe gibi çiçekleri de nisan ayı sonrasında tekrar boşalan alanlara dikiyor.
Bursa'daki tarihi hazireler ve parklar, ilçe belediyelerinin park bahçeler ekipleri tarafından dizayn edilirken, ana arterlerde ve büyük parklarda ise Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin Gençosman batçığında yaptığı yamaç düzenlemeleri de takdir görüyor
HİBRİT UYGULAMASI ÇİÇEKLERDE DE VAR
Osmanlı döneminde çiçekleri solduktan sonra toplanan soğanlar, 5 derecelik serin ve kuru bir yerde karanlıkta bir yıl muhafaza edilerek sonbaharda yeniden kullanılırdı. Ancak şimdi tohumlama sistemindeki ebter uygulamaları sebebiyle her defasında farklı soğanlar kullanılıyor. Yani hibrit olan lale, sümbül ve nergis gibi soğanlık çiçekler için yeniden üretim yapılıyor. Böylece yeni nesillerin çiçeklerin soğanlarını ayıklayıp saklama, onları son baharda ekip ilk baharda çiçeklendirme keyfi yaşaması imkansızlaşıyor. Belediyeler de soğanları saklamıyor, sökümlerde imha ediyor.
Bu arada, nisan ayı sonunda 400 bin tüp yeni çiçek Osmangazi'de uygun yerlere ekilecek.
Bursa'da Lale Devri!
Bursa'da Lale Devri!
EditorOsmanlı medeniyetinde asilliğin sembolü olan laleler ilk payitaht Bursa'da nisan ayında rengarenk açtı.
Yorumlar