Türkiye’nin yer altı kaynaklarının büyük kısmını elinde bulunduran Bursa’nın ilçelerinde yeni maden rezervleri tespit edildi. Dünyanın ilk krom madeninin bulunduğu Bursa’nın dağ ilçelerinden Orhaneli’nde mermer başta olmak üzere altın ve volfram rezervleri ortaya çıktı. Rezervlerin tespitinin ardından maden organize sanayi bölgesi kurmak için harekete geçen Orhaneli Belediyesi son aşamaya gelirken, sadece mermer rezervinin 500 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Orhaneli’nin mermer ocakları yapısı itibari ile çok verimli olduğunu dile getiren Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, “Yeryüzünün en üst seviyesinden itibaren kaliteli taşlar alınabiliyor. Kademe kademe aşağılara inildikçe haliyle kalite de artıyor. Bize verilen bilgiye göre bu bölgenin 100 ile 150 metre altına kadar mermer çıkartılabiliyor. Bizim bölgemizin özelliği rezervin çok geniş bir alana yayılmasıdır. Bizim yapmak istediğimiz Orhaneli organize sanayi bölgesinde çıkan kütük mermerlerin direk ihracata gitmesini önlemek” dedi.
Çıkarılan mermerin işlenerek ihraç edilmesi gerektiğine vurgu yapan Tatlıoğlu, “Türkiye’deki mermerlerin ancak yüzde 20’si işlenerek ihraç edilebiliyor. Biz kuracağımız organize sanayi bölgesi ile bunun önüne geçerek mermerleri işlemek ve işlenmiş olarak dünya pazarına sunmak istiyoruz. Bu sayede ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanacağını biliyoruz. Sadece kütük mermer değil işlenmiş mermer ürünleri de satarak 1 lira yerine 10 lira kazanalım istiyoruz. Bu sadece Bursa’nın Orhaneli ilçesine değil, Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak. Bu yüzden Orhaneli OSB’yi çok önemsiyoruz. Şu anda 52 mermer ocağı firması Orhaneli’nde mermer ocağı fabrikası kuracağını beyan etti. Evraklarımız bakanlıkta. 10-15 gün içerisinde OSB projemize başlamak istiyoruz” dedi.
Sanayi bölgesinin ruhsatsız işletmelere fırsat olduğunu ifade eden Tatlıoğlu, “Bu sanayi bölgesi dağ yöresi insanımıza iş gücü demektir. Dağ yöresinden şehre çalışmaya giden insanımızın çoğu asgari ücretle çalışıyor. O arkadaşlarımız doğdukları yere geri dönerek asgari ücretin üstünde çalışma imkanı bulacaklar. Gençlerimizin çoğu şehre göç etti. Köylerimiz boşaldı. Tarım alanlarımız işlenmez hale geldi. OSB ile birlikte geri dönüşler yaşandığında buradaki tarlalar da geri dönen gençlerin aileleri tarafından işlevsel hale gelebilecek. Tarlalar ekip biçilecek, besicilik tekrar canlanacak. Orhaneli yüzde 300 sıçrama yapacak. Aynı zamanda Orhaneli OSB ile zamanında ruhsatsız yapılmış mermer fabrikalarına burada kanuni çalışma fırsatı sunuyor. Bu organize sanayimiz sadece mermer değil maden organize sanayi olacak. Şu anda Türkiye’nin maden yer altı zenginlikleri olarak en çok çeşit ve en çok rezerve sahip olan bölgesiyiz. Krom, volfram, altın, mermer gibi çeşitliliklerimiz var. Son dönemde altın madeni de bulundu. Bununla ilgili ÇED çalışmaları devam ediyor. Bunları gün yüzüne çıkarmadığımız için bölge olarak yüzyıllarca fakir kaldık. Bu nedenle de bölgemizden çok büyük göç yaşandı” dedi.
SADECE MERMERDE 500 MİLYAR DOLAR REZERV
Çok büyük mermer rezervine sahip olan Orhaneli’nin Türkiye için büyük fırsat olduğuna dikkati çeken Tatlıoğlu, “Sadece Orhaneli’nin Erenler bölgesi ile ilgili üniversite hocalarımızın yaptıkları çalışmada mermer rezervimiz 105 milyar dolar olarak belirlendi. En az Erenlerin birkaç katı kadar buralarda mermer var. Bu da 500 milyar dolarlar gibi çok büyük rakamlar ediyor. Bu rezervlerin ülkenin ciddi bir açığını kapatacağına inanıyoruz. Orhaneli olarak bizim birkaç hususta hassasiyetimiz var. Çevreye mümkün olduğu kadar zarar vermeyeceğiz. Boşaltılan yerler yeniden doldurularak yeşillendirilecek. Fabrikalarımız tabiri caiz ise eczane gibi olacak. Etrafımızı kirletmemeleri gerekiyor. Bu doğal güzelliklerin yok olmasını istemeyiz. Azami şekilde doğaya dikkat ederek çalışmalar yapılmalıdır. Mermerin dışında çok ciddi bir krom rezervi de mevcut. Dünyanın ilk krom madeni bir Alman mühendis tarafından Orhaneli’nde bulundu. O günden bu güne kadar krom madenlerimiz çalışıyor. Rezervlerimiz hala mevcut. Benim dedemin babası, dedem ve babam krom maden ocağında işçiydi. Mermercilik bize daha yeni, mermerciliğin büyük çapta olduğunu biz yeni fark ettik. Orhaneli’nden Türkiye’nin en ciddi yer altı gelirlerini alabiliriz” dedi.