İpek böcekçiliğinin üretimiyle ilgili bilgi veren Akbaba şunları söyledi: “İpek böcekçiliği, dut ağacının yetiştiği ve zirai mücadele ilaçları ile kimyasal ilaçların kullanılmadığı her bölgede yapılabilir. İpekböcekçiliği aslında üretim aşamasında emekten başka çok fazla masrafı da olmayan ve kısa sürede maddi getiri sağlayan bir iş. Ancak günümüzde üretim aşamasında maalesef modern yöntemler değil de daha çok eskiden kalma yöntemler kullanılıyor. Bizler ipek böcekçiliğinin devam etmesini ve hali hazırda böyle bir üretim yapılırken bu potansiyelin kaybedilmemesi gerektiğini düşünüyor ve bu süreçte elimizden gelen desteği sağlıyoruz.”
Türkiye’nin dünyada kendi ipek böceği tohumunu üretebilen birkaç ülkeden biri olduğunu hatırlatan Akbaba, teşvik amaçlı tohumların üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldığını ve ayrıca ipek böceğinin tek besin kaynağı olan dut ağacı oluşumu için de her sene 40-50 bin dut fidanının da ücretsiz dağıtıldığını söyledi.
“İPEK BÖCEKÇİLİĞİ TEKRAR CANLANMALI”
Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın da, “Teknolojinin hızla gelişimi ve insanların değişen ihtiyaçları ipekçiliği maalesef farklı bir noktaya getirdi. Bursamızla özdeşleşmiş ipekçiliğin üretimi günün şartlarına uygun olarak revize edilmeli ve mutlaka sürdürülmeli. Geçmiş yıllarda kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın önemli geçim kaynaklarından biri olan ipekböcekçiliğinin tekrar canlanması gerektiğine inanıyorum. Bursa’nın bir markası olan ve dünyada nam salan ipek algısının kaybolmaması için Borsa olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
“İPEK BÖCEKÇİLİĞİ KIRSALDAKİ KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI”
Yapılan sunumun ardından konu ile ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, ipek böcekçiliği konusunun göz ardı edilmemesi gerektiğini aktardı. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun, Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kırsalda Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi alt komisyonunun başkanlığını yaptığını hatırlatan Gözgeç, ipek böcekçiliğinin tekrar canlanması gerektiğini ve bunun kırsalda yaşayan kadınlar için de güzel bir gelir kapısı olabileceğini vurguladı.
İpekböcekçiliğinin kırsalda hayatını sürdüren kadınların ekonomiye kazandırılması adına önemli bir alan olduğunu belirten Gözgeç, konu ile yakından ilgileneceğini söyledi. Başkanlığını yaptığı komisyonda, kırsal alanda kadının güçlendirilmesi için, kadının sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkarılması için çalıştıklarını ifade eden Gözgeç, ipek böcekçiliğinin hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel anlamda mutlaka canlandırılması ve Bursa’nın da bu konuda öncü olması gerektiğini dile getirdi.
Toplantının ardından Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın ve S.S. Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Aysel Akbaba tarafından AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’e ipek böcekçiliğine özgü hediyeler verildi.