Kategoriler

Bursa Suyuna Sahip Çıkıyor!

Bursa'da, akademik odalar ve Başköy sakinleri, Dünya Su Gününde susuzluk tehlikesine dikkat çekti.

Nilüfer Kent Konseyi, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞA-DER), Ziraat Odası Koordinasyon Kurulu, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) ve Başköy sakinleri, Dünya Su Günü dolayısı ile Doğancı Barajı'nda bir araya geldi. "Bursa suyuna sahip çıkıyor. Susma, susuz kalma" sloganıyla bir araya gelen kalabalık basın açıklaması yaptı. Çevreciler, 22 Mart Dünya Su Gününde, suyun bütün canlılar için hayat hakkı olduğunu, rant aracı yapılarak satılmaması, kirletilmemesi, şişelenmemesi gerektiğini vurguladı.
Basın açıklamasını okuyan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy, "Türkiye'de son 50 yılın en kurak ve sıcak geçen kışından sonra son günlerde yağan yağmur ve kar yeterli değil. Susuz bir yaza hazırlıklı olmamız lazım. Barajlardaki su seviyeleri hala kritik seviyede. Ormanlarımızın, sulak alanların yok edilişine ilaveten artan fosil yakıt kullanımı, sanayileşme, ve şehirleşmenin sebep olduğu küresel ısınma, gelecek yıllarda daha sıcak ve kurak dönemler yaşamamıza yol açacaktırr. Kuraklığın şiddetlenmesinin en önemli sebebi iklim değişikliğidir. Geleceğimizi buna göre planlamamız, her damla suyumuzu korumamız ve temiz kalmasını sağlamamız lazım. Küresel iklim değişikliğine bağlı doğal dengenin geri dönüşü olmayan bir şekilde, insanların da katkılarıyla hızla bozulması, su krizlerinin, kuraklığın, kıtlığın ve açlığın yaşanması açısından hem dünya, hem de ülkemizin çok kritik bir eşikte olduğunun göstergesidir. Gerçeklerden uzak, uluslararası sermaye tekellerinin, şirketlerin çıkarlarını, vatandaşların ve bütün canlıların haklarından, çıkarlarından üstün görmek yanlıştır. Bunlar, bir yandan küresel iklim değişikliğini derinleştiren küresel ısınmayı körükleyen enerji ve ekonomi politikalarını uygulamaya devam ederken, bir yandan da kuraklıkla mücadele ettiklerini, hiç görmediğimiz, varsa da kağıt üstünde olan ve uygulamaya geçemeyen kuraklıkla mücadele eylem planlarının bulunduğunu açıklamaktan utanmamaktadır" şeklinde konuştu.
Aksoy, yeni barajlar, havzalar arası taşıma suları, yer altı su kuyuları gibi tedbirlerin her geçen yıl daha fazla derinleşen kuraklığa çare olmayacağını ileri sürdü. Aksoy, "Su, şirketlerin üzerinden kar elde edeceği bir meta, devletlerin şiddet ve savaş aracı da olmamalıdır. Su, bütün canlıların hakkı olan bir hayat kaynağıdır. Su boşa akmaz" dedi.
Başköy Muhtarı Hasan Acar ise, "Bu bölgede bulunan mermer ocakları Başköy'ün değil bütün Bursa'nın meselesidir. Burada bulunan ocaklar suların kirlenmesine sebebiyet oluyor. Yapılan yanlış politikalardan dolayı Doğancı Barajı'nda su sıkıntısı yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde yağışlar olmazsa ciddi su sıkıntısı olacak" şeklinde konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa'da uluslararası çeteye darbe
ANKARA
Merkez Bankası faizi sabit tuttu: Sıkı para politikası devam ediyor
BURSA
Bursa'da Rafet El Roman coşkusu
BURSA
Türk Sanat Müziği konseri büyüledi
BURSA
Nilüfer'de eğlence mekanları denetim altında
BURSA
Uğur Böcekleri Kreşi 2. Şubesi açıldı
BURSA
Başkan Şadi Özdemir’den Gaziler Günü’nde anlamlı ziyaret
BURSA
İZNİK ÇEVRE YOLU İLE 15 DAKİKALIK YOL 4 DAKİKAYA İNDİ
ANKARA
TEP’TEN HUZUREVLERİNE YAPILAN ZAMLARA TEPKİ
SAĞLIK YAŞAM
Sağlık Buluşmaları’nda bel sağlığı konuşuldu