Gürsu- Kestel- Barakfakih bölgesinde yetersiz altyapı sebebiyle tekstil fabrikalarının kimyasal atıkları ovaya taşıyor. Bu durum Arabistan'dan İngiltere'ye kadar armut ve şeftali ihracatı yapan üreticileri isyan ettirdi. Verimli meyve ağaçları kuruma tehdidi altında olan köylüler eyleme hazırlanıyor. BUSKİ ise soruna önce geçici bir yıl içinde de köklü çözüm bulacağını açıkladı. Bölgede arıtma yapan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi de günlük 52 bin metreküp olan arıtma imkanını bir yıl içinde 150 bin metrekübe çıkartacak. Halen bölgeden günlük 95 bin metreküp atık su geldiği için yetersiz kalan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Deliçay ve Bursa Ovası'nı en fazla kirleten tesis durumunda.
Meyve bahçeleri kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan üreticiler yetkililerden yardım bekliyor. Pis kokan kimyasal suların içinde açıklama yapan Kestel İlçesi Serme Mahalle Muhtarı Ramazan Kaya, “Meyve bahçelerimiz 3 aydır kimyasal sular altında kaldı. Bu duruma bir türlü çözüm bulunamadı. 3 aydır Çevre Arıtma Tesisi ve BUSKİ yetkilileriyle görüştük. İki kurum da sorunu üzerine almıyor. Salınan atık sular sebebiyle meyve bahçelerimiz sular altında, bu kimyasal sular sebebiyle meyve ağaçlarımızın kökleri kuramaya başladı. Biz bu durumdan şikayetçiyiz. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi yetkilileriyle görüştüm. Bana bu işi çözeceklerini söylediler. Ama iki aydır hiçbir çözüm bulunamadı. Biz yarından itibaren Serme Mahallesi arazisine giren fabrikaların atık sularının önünü kapama kararı aldık"dedi.
KIŞ AYLARINDA DAHA KÖTÜ OLACAK
Köylülerin suyun geldiği hendeklerin önüne toprak ve çakıl yığıp arıtma tesisine kirli suyu geri göndereceğini anlatan Ramazan Kaya, "Şu an benim mahallemde sadece bir kişiye ait 50 dönüm meyve bahçesi atık sular altında.Bir meyve bahçesi 10 yılda meyve vermeye başlıyor. Meyve ağacının 30 yıl ömrü var. Zarar verdiğiniz zaman çiftçinin bütün gelir kaynağını bitirmiş oluyorsunuz. Biz sanayiye karşı değiliz ama sanayiciler çiftçiyi bitirmesin. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi bu soruna çözüm bulmadığı sürece bu sorun bitmeyecek. Burasının durumu kış aylarında daha kötü olacak. Buraya Yeşil Çevre Arıtma Tesisi'nin ve BUSKİ’nin müdürü de geldi. İkisi de sorunun kendilerinde olmadığını söyledi. Ben de buradan sesleniyorum. Sorun kimin? Çiftçi sesini çıkarmadığı sürece ezilecek mi? Arıtma Tesisi'nin başında olan Bursa Valisi Münir Karaloğlu'ndan yardım istiyoruz" diye konuştu.
SADECE GÜRSU'DA 6 BİN DÖNÜM ALAN ETKİLENDİ
Meyve bahçelerinde incelemelerde bulunan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, “Bizim sıkıntımız Barakfakih bölgesindeki sanayi atıklarının tarım arazilerine akması. Boyahanelerden fabrika atıkları tarım arazilerine akıtılyor. Bizim muhatap olduğumuz iki tane kurum var. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi ve BUSKİ. İki kurumun yetkilileriyle de görüştüğümüzde iki kurumda suçu bir birlerine atıyor. Bu durumun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Yeşil Çevre Arıtma Tesisinin başında Valimiz Münir Karaloğlu bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanı BTSO Başkanı İbrahim Burkay. Biz onların acilen çözüm bulmasını istiyoruz. Gürsu'ya baktığımız zaman 6 bin dönüm alan kimyasal sudan etkilendi” diye konuştu.
SORUN BİZDEN DEĞİL BUSKİ'DEN KAYNAKLANIYOR
Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, sorunun Barakfakih'de düşük kotlu bir bölgede meydana gelen lokal taşmadan kaynaklandığını ifade ederek, "Sağanak yağışlarda taşkın fazla oldu. Son 3 gündür de sorun yaşanıyor. Buski duruma el koydu. Yetkililer önce geçici sonra köklü çözüm bulacaklar. Bu şehrin doğusunda olan bir problem. Köylerde ve beldelerde altyapı yoktu. Beldeler büyükşehir sınırına geçince çözüm için Buski de harekete geçti. Şehrin doğu bölgesinde yağmur suyu ve atık suyu ayrıştıran kolektör hat yok. Bu sorunun 2015 yılı sonunda tamamen çözüleceğini Buski yetkilileri açıkladı. Biz de Yeşil Çevre olarak 15 Eylül'de kapasite arttırmak için inşaata başlıyoruz. Günlük 52 bin metreküp olan kapasitemiz bir yıl sonra 150 bin metrekübe çıkacak. Hattın taşması Yeşil Çevre'nin kapasitesiyle alakalı bir sourn değil. Kimyasal su bizim tesisimizden gitmiyor. Soruna Yeşil Çevre ve Buski'nin duyarsız olduğunu söylemek yanlış. Çok önemli bütçelerle önemli yatırımlar yapılıyor ve biz bütün finansmanı kendimiz karşılıyoruz" diye konuştu.