Kategoriler

BTM Türkiye'ye Rol Model!

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay başkanlığında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) gerçekleştirilen toplantıda, Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün 2016 yılı faaliyetleri ve gelecek hedefleri konuşuldu.

 Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay başkanlığında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) toplandı. Merkezi Bursa’da bulunan enstitüye üye astronomi, robot ve havacılık alanında faaliyet gösteren uzmanlık kulüplerinin temsilci ve eğitmenlerinin yanı sıra Bursa Bilim Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan da katıldı. Toplantıda Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nün 2016 yılı faaliyetleri ve gelecek hedefleri konuşuldu. 

Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ulcay, gelecek nesillere, pozitif bilimin ilahi vahiy Kur’an-ı Kerim ışığında anlatılması gerektiğini söyledi. Kur’an-ı Kerim’in pozitif bilim ile ters düşmediğini ifade eden Ulcay, aksine bugüne dek Samanyolu galaksisinde keşfedilmiş gezegenlerin dizilişi dâhil olmak üzere birçok bilinmeyene Kur’an-ı Kerim’in ışık tuttuğuna dikkat çekti.
Ulcay, “Bilimi çocuklara sevdirmek ve topluma yaymak adına bilim merkezleri önemli ancak işin eğitim kısmında Allah kelamı Kur’an-ı Kerim’in de bizlere verdiği çok önemli mesajlar var. Çocuklarımıza bilimi sevdirirken ve öğretirken Kur’an-ı Kerim’deki ilgili ayeti kerimelerden örnekler vermeliyiz. Kur’an hiçbir zaman pozitif bilime ters düşmemiştir” dedi.

“Paraya değil fikirlere ihtiyacımız var”
Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü’nün faaliyetlerini ve hedeflerini anlatan Ulcay, enstitünün bir çatı kuruluşu olarak kurulduğunu ancak yeterince destek göremediklerini ifade etti. Kuruldukları yıldan bu yana Bilim ve Teknoloji Merkezleri Enstitüsü olarak iki sempozyum ve bir uluslararası etkinlik düzenlediklerini, bu etkinliklerle Türkiye ve yurtdışından çok sayıda bilim merkezi yöneticisini bir araya getirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ulcay, “Bilimin gelişmesi açısından Türkiye’ye yön vermek adına faaliyetlere başladık. Bilim merkezlerinin karşılıklı etkileşim içinde bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını amaçladık. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi bu işin itici gücü oldu. Bilim merkezlerinin işbirliği ile tatlı bir rekabet ortamı oluşturarak, bu tür merkezlerin sürekliliğine ve kalıcılığına zemin hazırlamak amacındayız. Enstitüye çok sayıda akademisyeni, sanayiciyi, işadamını, kent dinamiklerinin önde gelenlerini üye olarak kazandırdık ancak bu gönüllülük işi, buraya üye olmak ile iş bitmiyor, bilime, bilimsel görüşe mesai harcamak gerekiyor. Bizim paradan çok fikre ihtiyacımız var” diye konuştu.

“BTM kentin değeri ve markası”
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin kentin bir değeri ve markası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ulcay, bu özellikli merkezi Bursa’ya kazandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti. Bilim merkezlerinde önemli olanın kalıcılık ve sürdürülebilirlik olduğunun altını çizen Ulcay, “Bu tür özellikli merkezler bir kişinin ya da kurumun başına kalırsa ömrü çok uzun olmayabilir. Bu yüzden kaygı duymalıyız. Türkiye’nin buna kafa yorması lazım, her bireyin bu tür merkezlerin yaşatılabilmesi adına sorumluluk alması lazım. Bilim merkezleri, eğitimin gelişmesi açısından son derece önemli. Ekonomideki hedefinin dünya sıralamasında ilk onda olan bir ülkenin eğitim klasmanında gerilerde kalması kabul edilemez. İşte bu yüzden bilim merkezleri önemli. Bilim merkezleri eğitime alternatif bir metot değil ancak öğrenciye görerek, dokunarak hissederek bir şeyleri kavraması bakımından belli bir avantaj sağladığı bir gerçek” dedi.

Türkiye’de rol model
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan ise BTM’nin faaliyetleri ve yakında temeli atılacak Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin marka değerinin her geçen gün arttığını ifade eden Bakan, BTM’nin Türkiye’de rol model alındığını söyledi. Bakan, “Bilimin yaygınlaşması adına asıl hedefimiz çocukları, gençleri teşvik etmek. Bu anlamda bilim merkezlerinin yaygınlaştırılması hedef görülebilir ancak sürdürülebilirlik daha önemli. Bilim merkezleri büyük emek istiyor. Düzeneklerin bakımından etkinliklerin planlanmasına, sağlıklı altyapının oluşturulmasına dek ciddi gayretler veriliyor. Bilim merkezleri toplumsal olarak destek görmeli. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne Türkiye’nin dört bir yanından düzenek tasarımından, gezici sergi üretimine, bilim merkezi kurulmasına dek çok sayıda teklif geliyor ancak bu tür merkezler, birkaç kişinin üzerinden götürülebilecek yerler değil” açıklamasını yaptı.
Toplantıda ayrıca BUSKİ yönetim kurulu üyesi Ekrem Yıldız’ın önerisiyle ‘Çevre ve Ekoloji Kulübü’nün kurulması da gündeme geldi. Astronomi, robot ve havacılık alanında faaliyet gösteren uzmanlık kulüplerinin temsilci ve eğitmenlerinin sunumlarının ardından toplantı, ‘Havacılık’ ve ‘Robot’ kulüplerinin gösterileri ile sona erdi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit ailesine taziye
GENEL
Katar Emiri Al Sani Türkiye’de… Külliye’de törenle karşılandı
BURSA
MSB’nin ihale seçiciliği iddialarına yanıt!
GÜNCEL
CHP’li Vekil Altaca Kayışoğlu: Esenyurt Gazze gibi!
GÜNCEL
Türkiye’de ilk olacak… Tokat’ta inşaa ediliyor
GENEL
Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma
BURSA
Bursa’da 1,5 ayda 5 ton balığa el konuldu!
BURSA
Gemlik Belediyesi diyabete dikkat çekti
BURSA
Büyükşehir Meclis üyelerine ‘Bağımlılıkla mücadele’ semineri
BURSA
METRELERCE DUVARI MİNİKLER BOYADI