ilk günü sabah kahvaltısının bol proteinli olması gerektiğini ifade eden Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden diyetisyen Dilara Süngü ise, bol şerbetli tatlılar yerine dondurma ve sütlü tatlılar tüketilmesini tavsiye etti.
Ramazan ayının bitmesi ve 29 gün süren 18 saatlik oruç zamanının ardından Ramazan Bayramı ile birlikte başlayacak olan 3 öğün yemeklere dikkat çeken diyetisyen uzmanları, yaptıkları uyarılarla vatandaşların sağlığına ve kilolarına hitap etti. Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden diyetisyen Dilara Süngü ise, püf ip uçları ile geçiş dönemi olacak olan Ramazan Bayramında nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı ile birlikte uzun süre orucun ardından yaptığımız iftar ve sahur ile günü iki öğünle geçirdiğimizi belirten Süngü, "Ramazan bayramının gelmesiyle beraber üç öğün ve ara öğünlerin olduğu bir döneme başlıyoruz. Tabi ki bu geçişi sağlaya bilmek bizim için o kadar kolay olmayacak" dedi.
BOL PROTEİNLİ KAHVALTI SİZİ ZİNDE TUTACAKTIR
Bir aylık Ramazan ayının ardından ilk öğün yemeğinin kahvaltı ile başlayacağını belirten Süngü, "Bizim için sahur ne kadar kahvaltı tarzında olsa da, saat 10’da yapılan bir kahvaltıya epeydir alışık değiliz. Bayramın ilk gününde bunun için kahvaltımız protein ağırlıklı olmalıdır. Çünkü gideceğimiz ziyaretlerde hamur işi ve tatlılar ikram edilecektir. Hayır demek biraz zor olacak ama kahvaltıda aldığımız bol protein sebebiyle bu ikramlara hayır diyebileceğiz. Buda vücudumuzun sağlığını ve dengesini sağlamakta faydalı olacaktır" diye konuştu.
SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
İnsanın gün içerisinde tüketmesi gereken 2,5 litrelik suyun Ramazan ayının 6 saatlik döneminde tüketmesinin mümkün olmadığını belirten Süngü, "Tekrar normal öğünlü yaşantımıza döndüğümüzde bu sıvıyı nasıl tüketebiliriz. Bize ikram edilecek şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, limonata, meyve suları tercih edersek hem rahat etmiş hem de sıvı kaybının önüne geçmiş olabiliriz" dedi.
RAMAZAN AYININ ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞMAYIN!
Ramazan ayının açısını ilk günden çıkarmak isteyenlerin olabileceğini ifade eden Süngü, "Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve aralardaki ikramlarla beraber akşamına çok ciddi bir karın ağrısı ve bağırsak problemleri ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır. Buna dikkat etmek için kahvaltıyı bol proteinli yapmak ve öğle öğünün atlamamız gerekiyor. Akşam yemeğini ise Ramazan ayındaki gibi 21.00 sıralarında değil de, en geç 19.00 gibi yapmamış gerekmektedir. Bayramda gideceğimiz ziyaretlere yürüyerek gitmek gerekiyor. Araba ile gittiysek ise aracımızı uzağa park ederek 10'lık dakika bir yürüyüş ile bize yeten rahatlamayı sağlayacaktır" diye kaydetti.
ÇİKOLATA VE ŞERBETLİ TATLILARA DİKKAT
Bayramda ikram edilen bir başka ikramın ise çikolata olduğuna dikkat çeken Süngü, "Bu en çok çocukların hoşuna gitmektedir. Çocuklarımızı dişlerine zararı olduğu gibi iştahsızlıkta yapıyor. Baktığınızda çikolata ile doyma duyularını törpüleniyor. Akşamında hiç birşey yemiyorlar. Günlerini hiçbir öğün almadan çikolata ile geçirmiş oluyorlar. Değişime kendimizden başlamamız gerekir. Çikolata ve tatlı ikramı yerine meyve ve dondurma ikramında bulunabiliriz. Bayram ve sonrasında beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bayramda beslenmeye dikkat
Bayramda beslenmeye dikkat
EditorRamazan ayının bitmesine sayılı günlere kala diyetisyen uzmanları, yaptıkları uyarılarla vatandaşları hem kilo almaktan hemde bayramda yaşanacak sağlık sıkıntılarından kurtarıyor.
Yorumlar