Kategoriler

BALKANTÜRKSİAD’DAN DEVLET DESTEKLERİ SEMİNERİ…

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Eğitim Çalışma Grubu tarafından “Yatırım Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları” semineri düzenlendi.

 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterlik Hizmet Binası’nda düzenlenen seminere; BALKANTÜRKSİAD Başkan Vekili Atilla Ödünç, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman İnan, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve çeşitli firmaların temsilcileri katıldı.

Seminerin açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Şehzan Seçen, “Bilgi, 21’nci yüzyılın en önemli kaynağı haline geldi. Ancak bilginin başka bir boyutu var; 21’nci yüzyılda olağanüstü bir bilgi kirliliğini de beraberinde getirdi. Pazarlamada bir deyim vardır; müşterilerinizin ihtiyaçlarına ya da isteklerine kanalize olursanız, pazarlama miyopluğuna uğrarsınız derler. Biz de BALKANTÜRKSİAD olarak, üyelerimizin ve Bursa iş dünyasının ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz” dedi.

Seçen’in ardından konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkan Vekili Atilla Ödünç ise “Sizler her alanda üretim yapan, katma değer sağlayan ve bununla birlikte istihdam sağlayan firmaların yöneticilerisiniz. Devletimiz de burada üreten, katma değer sağlayan firmalara çeşitli şartları yerine getirdiği takdirde teşvikler ve yatırım öncelikleri sağlıyor. Çoğumuz KOBİ’yiz. Gerekli şartları yerine getirdiğimizde inşallah bu desteklerden yararlanacağız” ifadelerini kullandı.

9 unsur var

Ödünç’ün ardından konuşan Yeminli Mali Müşavir Bülent Fıçıcı, Yatırım Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları hakkında bilgiler verdi.

Destek unsurları hakkında da bilgiler veren Fıçıcı, KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV iadesi, sigorta primi desteği, Gelir Vergisi stopaj desteği olmak üzere toplamda 9 destek unsurunun olduğunu dile getirdi.

Vergi İndirimi unsurunun, teşvik unsurları arasında en çok destek sağlayan ama anlaşılması da en zor kısım olduğunu belirten Bülent Fıçıcı, “Ayda bir seminer konusu olabilecek bir konu. Gelir ve Kurumlar Vergisi’nin, yatırım için öngörülen yatırıma katkı tutarına kadar indirimli şekilde uygulanması. Bu destek genel teşvik belgesinde yok. Diğer teşvik belgelerinde var. İlk defa 2009 yılında mevzuata girdi. İndirimli Kurumlar Vergisi’ne esas harcamalar neler? Mal ve hizmet üretiminde kullanılan ithal ve yerli makine ve teçhizatlar var, bina ve inşaat harcamaları ve diğer harcamalar var. İndirimli Kurumlar Vergisi’ne esas olmayan harcamalar ise arazi, arsa, yedek parça ve amortismana tabi olmayan yedek parça harcamalar, faiz ve kur farkları diyebiliriz” dedi.

Fıçıcı, “Doğrudan vergi avantajı sağlıyor”

Vergi indiriminin uygulanması konusunda da konuşan Fıçıcı, “Almış olduğumuz teşvik belgesi üzerinde genel teşvik belgeleri dışındaki teşvik belgesi üzerinde bir yatırıma katkı oranımız var, bir de vergi indirimi oranımız var. Yatırıma katkı oranı dediğimiz, Bursa birinci bölge. Birinci bölgede yatırıma katkı oranı yüzde 15’tir.10 milyon TL’lik bir yatırım yaparsak, 1,5 milyon TL’lik bir avantaj sağlıyor bize. Bu avantaj vergi avantajı, matrahta değil, doğrudan vergi avantajı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Bülent Fıçıcı’nın açıklamalarının ardından seminer, soru-cevap kısmı ile devam etti. Seminerin sonunda Fıçıcı’ya günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
“Nâzım’ın İzleri” Bursa’nın hafızasında
BURSA
Osmangazili çocuklar eğlenceye doyacak
ANKARA
ABB VE AKK "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR: HİBRİT EĞİTİM MODELLERİ ” PANELİYLE EĞİTİM DÜNYASININ GELECEĞİNE IŞIK TUTTU
BURSA
Başkan Aydın iş insanları ile bir araya geldi
ANKARA
Bahçeli: Terörsüz Türkiye çatısı kurulacaktır
ANKARA
MSB: Saldırı hazırlığında 9 terörist etkisiz!
MANİSA
Manisa’da yılın ilk İl Koordinasyonu toplandı
ANKARA
Elektrikte yeni düzenleme! Güvence bedeline taksit isteği sorulacak
BURSA
Usta oyuncu Bedia Ener hayatını kaybetti
GENEL
23 ilde FETÖ’ye 110 ‘Kıskaç’!