Kategoriler

BAHAR ALERJİLERİNE DİKKAT!

Özel Hayat Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, alınacak basit önlemlerle bahar aylarını kâbusa çeviren alerjiden korunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Uzun ve soğuk geçen bir kışı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Havalar ısınmaya, ağaçlar çiçeklenmeye ve doğa canlanmaya başladı. Ancak bu güzel mevsim, insan vücudu üzerinde bir takım olumsuzluklara da neden olabiliyor. Ağaçların ve çiçeklerin üreme hücrelerini içeren toz şeklindeki parçacıklar (polenler), alerjiye neden olabiliyor. İlkbaharı kâbusa çeviren polenlere karşı Özel Hayat Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan,  yaşam kalitesinin artmasını sağlayacak tavsiyelerde bulundu.


GÖZ VE SAMAN NEZLESİNE DİKKAT!

Polenlerin neden olduğu alerjinin burun, geniz akıntısı, hapşırık, gözlerde kaşıntı-sulanma, boğaz ve kulaklarda kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, göğüste hırıltı, baş ağrısı, halsizlik gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini belirten Dr. Gürkan, “Alerji bir insanın karşılaştığı bir maddeye karşı gösterdiği ani bir tepkidir. Genellikle ilk karşılaşmada değil tekrar eden karşılaşmalar sonrasında ortaya çıkar. Göz nezlesi ve saman nezlesi sıklıkla alerjik astımla birlikte bulunduğundan hastanın astım açısından da tetkik edilmesi ve araştırılması gerekmektedir. Polenlere, küf mantarlarının sporlarına gelişen alerjiler dışında ev tozları dediğimiz akarlar (mite), hayvan tüyleri, arılar, böcekler, değişik yiyeceklere karşı da alerji gelişebilmektedir” dedi.


BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK MÜMKÜN

Dr. Gürkan, alerjilere karşı alınması gereken önlemleri de sıraladı. Polenlerin yoğun olduğu sabah ve öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaya özen göstermenin ve evde camları kapalı tutmanın önemli olduğuna değinen Dr. Gürkan, şöyle devam etti: “Ev içinde mobilya ve yerlerin her gün ıslak bir bezle silmek ve bu işlem sırasında maske kullanmak polenlere karşı koruyucu bir tedbirdir. Polenlerin çok uçuştuğu sırada araba camlarını açmamak, çim biçmek başta olmak üzere bahçe işlerini polenlerin yoğun olduğu saatlerde yapmamak gerekiyor. Bitkisel çay ve balda da polen kalıntıları olduğu için bu gıdaları tüketirken temkinli olmakta fayda var. Yatağımızın başlığını yükseltmek burunda kan göllenmesi ve burun içi dokuların şişmesini engeller ve şikâyetleri bir miktar azaltır. Dışarıdan eve geldiğimizde kıyafetlerimizi yıkamak ve duş almak, yağmur sırasında ve sonrasında evi havalandırmak polen istilasını durduracaktır. Bir uzmana başvurarak alerji testi yaptırmak da şikâyetlerin giderilmesi noktasında çok önemlidir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI