Kategoriler

Arıtma çamuru elektriğe dönüşecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmesiyle yapılan yerli tramvay, metro ve yerli uçaktan sonra elektrik üreten yerli çamur yakma tesisi inşaatında son aşamaya gelindi.

 Günde yaklaşık 100 ton çamurun yakılmasıyla 2 buçuk megavat saat elektrik üretecek tesislerde çamurların yakılacağı dev kazanların montajı yapılıyor.
Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir şehir olması amacıyla çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için kurulan tesiste sona yaklaştı. BUSKİ tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde temeli atılan tesiste çamurların yakılacağı yerli üretim kazanların montajı yapılıyor.
Çamur yakma tesisinde devam eden montaj çalışmalarını yerinde incelen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, imalat hakkında BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’dan bilgi aldı. Bursa’nın daha yaşanabilir bir kent olması ve yeniden yeşil Bursa olarak anılması için çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, “Arıtma tesisi atığı olan çamurların bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu uzun yıllardır büyük bir sorundu. Çamurlar üretiliyor, fakat bu çamurlar bertaraf edilemiyordu. Şimdi artık bu çamuru ürettiğimiz yerde direkt olarak yakıp yok edebiliyoruz. Yaptığımız araştırmaların sonunda örneklerini Amerika ve Almanya’da gördüğümüz bu tesisi kentimize karar verdik. Son teknolojik metotları kullanarak yerli üretimle kentimize kazandırdığımız tesisi yeni yıla girerken çalıştırmak istiyoruz” dedi.
Tesislerin çalışma sistemi hakkında da bilgi veren Başkan Altepe, günlük 400 ton sıvı çamurun sıkıştırıldıktan sonra 100 tona düşürülüp, bu tesislerde yakılacağını söyledi. Akışkan yataklı kazanlarda ilk etapta sistemi çalıştırmak için doğalgaz kullanılacağını belirten Başkan Altepe, “Startı doğalgazla verip kazanımız 850 dereceye kadar yükseliyor. 850 dereceden sonra sistem normal rejime giriyor. Proses çalışıyor ve bundan sonra 3600 cal olan çamur aynı bir kömür gibi yanmaya başlıyor. İçeriye üflenen 600 derecelik hava ile birlikte kendi kendini yakıyor. Burada çamur kendi kalorisiyle yanıyor ve saatlerce, günlerce aylarca bu yanma devam edebiliyor. Kazanın sıcaklığını direk eşanjörlere vererek buhar üretiyoruz. Atık ısıda üretilen buhar burada tribünlere giderek elektrik enerjisine dönüşüyor. 2.5 megavat saat burada günlük elektrik üretiliyor ve tesisin yaklaşık maliyeti 70 milyon lira. Ürettiği elektrikle aynı zamanda 10 yılda kendisini amorti etmiş oluyor" diye konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Dünya Diyabet Günü farkındalık etkinliği
GÜNCEL
BİK seçimlerine aday Demir ve Avcı Zonguldak’ta
GENEL
Marmara’da gece feribot yolcularına özel kampanya
GENEL
İYİ Partili Vekil Akalın kumar bağımlılığına dikkat çekti!
GENEL
Şile’de balıkçı teknesi battı! 1 kayıp… Aramalar şafak vaktiyle devam edecek
GENEL
İş insanı Komeil Azad, Van’da fabrika kuracak
BURSA
Osmangazi Belediyesi ekmeği sofralara ücretsiz ulaştırıyor
BURSA
Burfaş B Kafe, artık Orhangazi’de
BURSA
İnegöl Belediyesi’nden Akademik Çalışmalara Tam Destek
GÜNCEL
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI İLE HEPSİBURADA “TÜRKİYE’NİN GİRİŞİMCİ KADINLARI” PROJESİ İÇİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI