Kategoriler

Anne adayları şekere dikkat

Özel Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nazmiye Şentürk, diyabet hastası olanların ve gebelik şekeri tanısı konulan anne adaylarının hem kendi hem de bebekleri için çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ilk kez bulaşıcı niteliğe sahip olmayan salgın bir hastalık olarak nitelendirilen diyabet, hem Türkiye'de hem de dünyada ulaştığı rakamlarla endişeye sebep oluyor. Gebelik sürecinde diyabet hastalarını iki ayrıldığını ifade eden Dr. Nazmiye Şentürk, “Bunların ilki gebelik öncesi diyabet, diğeri ise gebeliğin 24’üncü haftasında ortaya çıkan gebelik şekeridir. Daha öncesinde tanı konmuş hastalar, hamile kalmadan önce mutlaka doktor kontrolünde gebe kalmaları gerekmektedir. Bu anne adayları mutlaka gebelikleri planlı olması gerekiyor. Çünkü hamile kalma sürecinde ve hamilelikte şekerin yüksekliği, kontrol altına alınmış şeker seviyesi çok önemlidir. O yüzde en az 3 ay öncesinden şeker kontrolü yapılması gerekiyor” dedi.
Daha öncesinde şeker hastası tanısı konmayan ve şeker hastalığı yaşamamış kişilerin ise gebelik şekeri ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Şentürk, “Bu gebeliğin 24’üncü haftasından sonra ortaya çıkan ve gebelerin yüzde 5’inde görülen hastalıktır. Diyabetin anne karnındaki bebeğe ve anneye olumsuz etkileri çoktur. Diyabetli anne adayı daha çok tansiyon yükselmesi, idrar yolu enfeksiyonu ve buna benzer sıkıntılarla sık sık karşılaşılmaktadır. Daha önemlisi ise bebek üzerinde meydana gelmektedir. Kontrol altına alınmayan şeker, kandaki yükseklik oranı ile beraber bebeğin kilosuna orantısız olarak yansımaktadır. Böylece kilolu ve çokta sağlıklı olmayan bir bebek dünyaya gelir. Bunların akciğer gelişmeleri daha geç olur. Kilolu oldukları için doğumları daha zor olur. Doğum travması dediğimiz olaylarla karşılaşırız. En önemlisi ise sebepsiz yere her hangi bir haftada ani ölümlerle karşılaşılabilir” diye konuştu.
Daha önce 4 kilonun üzerinde doğum yapmış bayanların kontrollü bir şekilde hamile kalmaları gerektiğini belirten Şentürk, birinci dereceden akrabalarda diyabet hastalığı olanlar, 35 yaş üzeri anne anne adayları ve kilosu normalin üzerinde olan anne adayları bu sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Deviren öğretmenleri unutmadı
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Hasan Ali Yücel sempozyumu
BURSA
Raf ve kasa arasındaki fiyat farkı zabıtaya takıldı
BURSA
MUDANYA ÜNİVERSİTESİ VE DOSABSİAD’DAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİ
GENEL
En pahalı muz! Duvara bantlı ama rekor fiyata satıldı!
ANKARA
Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık’ta başlıyor…
SAKARYA
Kuvvetli yağışa karşı Sakarya SASKİ teyakkuza geçti
BURSA
İstanbul Bursa’ya indi!
DÜZCE
Düzce’de hastaneye giden hükümlü firar etti
MANİSA
İklim krizi su kaynaklarını vurdu