Kategoriler

ANKARA’DA GÜNDEM ERKEN SEÇİM

Ankara’da, bu sene sonunda erken seçim olur mu soruları çok tartışılmaya başlandı.

Hatta tabiri caizse ok yaydan çıktı.

Aynı 24 Haziran 2015’deki gibi erken seçim kararı alınması gibi bir ortam var diyebiliriz.

Hatta bu konuda yeni kurulan bazı partilerden olası erken seçimle ilgili Cumhurbaşkanı Adaylarını açıklayanlar bile var.

 İşte o siyasi partilerinde bazıları ve adayları ise ;

 Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ilk adaylar olarak karşımıza çıkıyor.

Bu adaylar olası erken seçimde kesin Cumhurbaşkanı adayı olarak ilk turda aday olarak çıkacaklarını açıkladılar.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olası erken seçim sonrası kendinin Cumhurbaşkanı Adayı olacağını ve ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmezse,  ikinci turda duruma göre Cumhur İttifakına veya Millet İttifakına destek verebileceğini söyledi.

Ama Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise benim edinmiş olduğum duyumlara göre ilk turdaki seçimlere katılıp olası ikinci turda sadece Millet İttifakına destek verebileceği söylendi.

Ayrıca olası erken seçimde yeni kurulan Deva Partisi, Gelecek Partisi , Yeniden Refah Partisi ve eski olmasına rağmen yeniden kurulan Anavatan Partisi’nin alacakları oy oranı çok önemlidir.

Özellikle geçtiğimiz günlerde İNCE MEDYA GRUP Ankara stüdyolarına gelen ve İNCE BAKIŞ programına konuk olan Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi’nin 3. bir ittifak olabilir açıklaması da önemli bir bakış açısıydı.

Hatta konuşmasında Çelebi partilerinin Cumhurbaşkanlığı Adaylığı noktasında hem Cumhur İttifakına hem de Millet İttifakına soğuk bakmadığını ve bu kararı partilerinin üst kurullarının alacağını söyledi.

Gerçi halkın gündeminde pekte seçim olmasa da, başta ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partileri erken seçim olmasından pek umutlular.

Malum pandemi döneminde halk perişan oldu, esnaf deseniz darma duman oldu, emekliler ağlayacak hale geldiler.

Hele hele asgari ücretin altında 1500tl maaş alanların isyanı arşı alaya ulaştı.

Gerçi hükümet bazı kesimlere hibe veya destek diye programlar açıklasa da, herkes bunlardan yararlanamadığı için dertlerine çare alamadıkları için isyanları hala devam etmekte. Biz devletimize bu kadar baktık, devlet bize neden babalık yapmıyor diye eleştirenler var.

Şimdi halkın bu kadar umutsuz olduğu ve ekonomik olarak sıkıntılarla boğuştuğu bu zamanda erken seçim iktidar partisine yarar mı?

Bence yaramaz…

Zaten bu ekonomik ortamda erken seçim yapılması lades demekten başka bir şey anlamına gelemez.

 Hele hele AK Parti ve MHP’nin oy kaybetmesinden dolayı olası Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde,  Cumhur İttifakının %50 artı 1 almasının çokta kolay olmayacağını düşünüyorum.

Zaten bu çıkmazı gören Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhur İttifakına yeni ortaklar bulması için aylar öncesinden düğmeye bastı.

Bu konuyla ilgilide Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile görüşmüştü.

Tabi ki bu ziyaret nezaket görüşmesi değildi….

Sonrasında bu görüşmeden sonra Oğuzhan Asiltürk tarafından, Saadet Partisi’nde yeni Genel Başkan arayışları başladı.

Şayet bu plan tutarsa Saadet Partisi kongrede mevcut Başkan Temel Karamollaoğlu’nun yerine yeni bir başkan adayı gösterip, onu başkan yaparak Cumhur İttifakına katılacağı konuşuldu.

Gerçi bu konuyla ilgili net bir adım atılmış değil.

Ankara’da benim edindiğim bilgilere göre normal de Saadet Partisi’nin Olağan Kongre çalışmalarının bu sene Eylül ayında başlayacağı ve 1 yıl içinde de yapılacağı bilgisi geldi. Hali hazırda başka bir ihtimal olarak, delegenin 5/1 imza toplayarak 250 delegenin imzası ile olağan üstü kongre yapılabilir ama şimdilik bununda olması mümkün değil.

Bakalım bu şartlarda Cumhur İttifakına hangi siyasi partiler katılacak.

Gerçi Millet İttifakına da kimlerin gireceği de merak konusu.

Ankara’da 3.bir İttifaktan da bahsedildiğini aktaralım.

Geçtiğimiz günlerde iddialara göre İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir görüşme yaptığı kulis bilgisi geldi.

Gerçi bu görüşmeyle ilgili yalanlama gelmese de böyle bir görüşmenin normal bir durum olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta iki siyasi partinin genel başkanlarının konuşması kadar normal bir şey yok.

Siyasette öyle değil mi zaten, dün birbirleriyle kavga eden siyasi partilerin genel başkanları yarın can ciğer kuzu sarması olabiliyorlar.

Rahmetli Süleyman Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saatte bile her şey değişebilir.

Ama bu görüşmeden Cumhur İttifakına bir destek çıkar mı bilinmez.

Gerçi böyle bir sonuç çıksa özellikle İyi Parti seçmeni ne ve üyelerine durumu nasıl anlatacak oda ayrı bir sıkıntılı durumdur.

Gerçi Cumhur İttifakına İyi Parti katılırsa, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin nasıl bir tutum sergileyeceği de merak konusu …

Bana kalırsa önümüzdeki günlerde özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2. Kez Cumhurbaşkanlığı sonrasında tekrar Cumhurbaşkanı olması için Anayasa değişikliği yapıp sonrasında 1 yıl sonra seçimin olması beklenebilir.

Ama bu süreçler olmadan özellikle AKParti ve MHP ile ortaklığın bozulması veya bir kriz çıkması halinde erken seçim Kasım ayında yapılabilir.

Kriz derken mesela Ankara’da meclis tatile girdikten sonra yine mini bir kabine değişikliğinin yapılması bekleniyor.

Bu değişiklikte özellikle MHP’nin açıktan destek verdiği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görevden alınırsa, hem AK Parti seçmenini hem de MHP’yi ciddi krize sokabileceğini söyleyebiliriz.

Gerçi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğraf vermesi aralarının düzeldiği olarak görülebilir.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilerde hangi siyasi hamleleri ne yapacağı bilinmeyen bir siyasetçi olduğunu söylemekte fayda var.

Evet Ankara’da konuşulanları sizlere aktarmaya çalıştım.

Şimdiden Kurban Bayramınız tebrik eder nice bayramları sevdiklerinizle birlikte geçirmenizi temenni ederim.  

Selam ve DUA ile,

Yorumlar