Kategoriler

TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİNDE EŞİTSİZLİK VE HUKUK HİÇE SAYILIYOR

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda vergi paketi görüşmeleri esnasında verilen önerge ile Toplu Sözleşme İkramiyesi yeniden kabul edildi.  Bu gelişme, memurların mali durumlarını iyileştirmeye yönelik önemli bir adım değil, kamu zararıdır. Personelinin, emeklisinin özlük ve mali haklarında iyileştirme yapmayıp yeni kanun teklifleriyle sendikaların önüne tekrar tekrar konulan düzenlemeler, hukukun üstünlüğü anlayışıyla çelişmektedir. Durumun hukuka aykırı ve adaletsiz olduğunu vurgulayan Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, sendikal özgürlüklerin ve çalışan haklarının korunması için mücadelenin süreceğini belirtti.

Son dönemde, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile getirilen ve sendikaların, kendi hizmet kolundaki memur sayısının %1’inden fazla üyesine sahip olanlarına toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme, Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunmuştu.  %1 ve %2 barajlarının torba yasayla yeniden gündeme getirilmesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın daha önceki kararlarıyla çelişmektedir. Ancak Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrasında bu uygulamalar yasa dışı bulunmuştu. Yüksek mahkemelerce konunun hukuka aykırılığını dile getiren Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Anayasal hak olan sendika seçiminin kısıtlanması, siyaset üstü sendika anlayışı gözeten sendikalar tarafından kabul görmemektedir. Sendikaların, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için var olduklarını unutmamalıyız. Hukuka aykırı uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm yetkilileri, hukuka uygun hareket etmeye ve çalışanların anayasal haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz.’’ dedi.

Yargı Kararları Göz Ardı Ediliyor!

Danıştay'ın bu kararına rağmen hukuk tanımayarak %2 barajı getirilmiş, sendikal örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldıran %2 barajı ile çalışanların sendikal tercihlerine müdahale edilmiş, ilgili düzenleme 18 Ocak 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda görüşülerek yeniden iptali gerçekleştirildi. Danıştay’ın %1, AYM’nin %2 iptal kararına rağmen, yeniden %1 kararının, AYM'den döneceğinden kimsenin şüphesi olmamasına rağmen, yeni bir karmaşanın ve yeni mağduriyetlerin yaşanacağı alenen ortadayken, %1’i milletvekillerine sunan sendikacılar, %1’i imzalayarak teklif verdi. Bu konuya ilişkin açıklamada bulunan Özlem Akarken ‘‘Bu kararlar, kamu çalışanlarının haklarını koruyan yasal düzenlemelere aykırıdır ve hukuk devleti ilkesine zarar vermektedir. Yetkili sendika temsilcileri, yargı kararlarının yok sayılmasını ve kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını gasp etmektedir.. Yargı kararlarının göz ardı edilmesi, adaletin ve yasaların nasıl ihlal edildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Sendika olarak, kamu çalışanlarının yıllar süren mücadeleler sonucunda elde ettikleri haklarının keyfi bir şekilde gasp edilmesine karşı güçlü bir şekilde tepki gösteriyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Sosyal Haklarının Korunması İçin Gereken Adımlar Atılmalı

Sendikalar, yönetimlerin küçük hesaplarla uğraşmak yerine kamu çalışanlarının adil bir şekilde maaşlandırılması ve sosyal haklarının korunması için gereken adımları atmasını talep etmektedir. Bu bağlamda, kamuoyunu hukuksuzluk ve yasalara aykırılık konusunda bilinçlendirmek ve adaletin sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiğini savunan Akarken, ‘‘TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda alınan kararlarla birlikte, kamu çalışanlarının kazanılmış hakları gasp edilmekte, yasalar yok sayılmaktadır. Sunulan vergi paketi içerisinde yer alan önerge ile Toplu Sözleşme ikramiyesinin geri verilmesi kararı, yargı kararlarıyla iptal edilen yüzde birlik ve yüzde ikilik barajların tekrar gündeme gelmesi, bizleri derinden üzmektedir. Biz Sendikamız adına, sendika yönetimlerinin üye aidatlarıyla kendilerini düşünmeleri yerine, adil şekilde kamu personelinin ve emeklisinin mali ve sosyal haklarının korunması için gereken adımları atmasını talep ediyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Toplu Sözleşme İkramiyesi İptal Edilsin!

6. Dönem toplu sözleşmelerinde sözleşme ikramiyesinde yararlanmak için %1 barajını getirmeleri ve Danıştay’ın toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar şeklinde kıstas getirilmesi suretiyle sendikalar arasında ayrıma yol açılmaktadır. Konu hakkında açıklamada bulunan Akarken, “Sendikal özgürlüğe müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini engellediği gibi, aynı işi yapan kamu görevlileri arasında farklı sendikalara üye olmaları nedeniyle toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinde eşitsizlik yaratması, çalışma barışını olumsuz etkiliyor ve bu durum hukuka uygun değil. Tasarruf yapan devletin kasasından çıkan toplu sözleşme ikramiyesini kabul etmiyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilsin!” dedi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI