Kategoriler

İş Dünyası Yeşil Dönüşüm İçin Buluştu

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024, 25 Eylül’de İstanbul’da büyük bir katılımla gerçekleşti. Yeşil İş Platformu ve IQ&Partners ev sahipliğinde düzenlenen konferans, sürdürülebilirlik uzmanlarını ve iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Konferansta 22 konuşmacı, 4 ayrı oturumda, yeşil dönüşüm için farklı sektörlerden çevreye duyarlı iş modellerini ve yenilikçi yaklaşımları masaya yatırdı, vizyonlarını paylaştı.

Türkiye’nin sürdürülebilirlik uygulamaları ile öne çıkan markaları, kanaat önderleri ve iş dünyasının önde gelen isimleri Yeşil İş Platformu ve IQ&Partners’ın organizasyonunda gerçekleşen Sürdürülebilirlik Konferansı 2024’te bir araya geldi. “Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” teması ile düzenlenen konferans Boğaziçi Üniversitesi ve SKD Türkiye iş birliğiyle hayata geçirildi. Büyük ilgi gören ve geniş bir katılımla gerçekleşen etkinlikte 22 konuşmacı, 4 ayrı oturumda yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanındaki görüş ve çalışmalarını aktardı. 

İnovatif iş stratejileri, döngüsel ekonomi, enerji dönüşümü, yeşil finansman ve düşük karbonlu üretim gibi konuların ele alındığı konferansta, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerin yanı sıra, hazır giyim, çimento, hava yolu taşımacılığı, enerji, mobilya, lojistik, ev tekstili, bankacılık, cam, makine, kimya gibi çok farklı sektörlerden konuşmacılar, yeşil dönüşüm süreçlerine ilişkin görüşlerini, sürdürülebilir iş modellerini ve vizyonlarını paylaştı.

Konferansta düzenlenen imza etkinliğinde Prof.Dr. Levent Kurnaz ve Arda Öztaşkın kitaplarını katılımcılar için imzaladı. 

Sürdürülebilirliği iş dünyasının merkezine yerleştireceğiz

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024, IQ&Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferkan Çelik ve Yeşil İş Platformu Kurucu Ortağı Efe Gökçe’nin konuşmaları ile başladı. Dr. Ferkan Çelik konuşmasında “IQ Partners olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm gibi günümüzün en kritik meselelerinde iş dünyasının yanında yer almak ve bu konuda yenilikçi çözümler sunmak en büyük önceliklerimizden biri. Ar-Ge ve inovasyonun gücüne inanarak, iş dünyasını geleceğin çevresel ve sosyal gereksinimlerine uygun hale getirmek için çalışıyoruz. Yeni teknolojiler ve sürdürülebilir iş modelleri ile geleceği inşa etmek, sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda büyük bir fırsat.” dedi.

Yeşil İş Platformu Kurucu Ortağı Efe Gökçe konuşmasında Yeşil İş Platformu’nun sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve yenilikçi iş modelleri alanında farkındalık yaratmak, bilgi paylaşımını artırmak ve yeşil dönüşümü teşvik etmek amacıyla kurulduğunu söyleyerek “Bu platform ile iş dünyasında sürdürülebilir yeşil uygulamaları teşvik etmeyi hedefliyoruz. Yeşil İş Platformu'nun gerçekleştirdiği ilk ve büyük adımlardan biri olan bu konferansı, yıl içerisinde düzenleyeceğimiz farklı etkinlikler ve projeler izleyecek. Sürdürülebilirliği iş dünyasının merkezine yerleştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil zorunluluk 

Konferansın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe yaptı.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel konuşmasında, yeşil dönüşümün iş dünyasında rekabet gücünü korumanın anahtarı olduğuna değinerek “Sürdürülebilirlik değişiminin kaçınılmazlığı üzerine kurgulanmış bu etkinlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil zorunluluk. Türkiye'nin 2053 karbon nötr hedefleri doğrultusunda iş dünyasının yeşil dönüşüme uyum sağlaması kritik önem taşıyor. İklim krizi ile mücadelede ekosistemdeki tahribatı onarmak ve toplumlar için yaşanılabilir bir dünya inşa edebilmek için hala fırsat var, ancak bu süreçte kamu, iş dünyası, akademi ve STK’lara büyük görevler düşüyor.” dedi. Günsel ayrıca, Dünya Bankasının raporuna göre, 2022-2040 arasında Türkiye'nin sürdürülebilirlik dönüşümü için gerekli olan finansman ihtiyacının 165 milyar dolar olduğunu kaydetti.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe konuşmasında Türkiye'nin sürdürülebilirlik konusunda dünyayla paralel olarak değişmesini istediklerini belirterek, bu sürecin dünyada birkaç ülkenin değil tüm dünyanın dönüşmesiyle gerçekleşebileceğine değindi.

Sektör liderlerinden yeşil dönüşüm vurgusu

Etkinlikte Beymen, Pegasus, Çimsa, Borusan Holding, Yapı Kredi, Gürok Grup, Lav, Doqu Home gibi markalar, sürdürülebilirlik stratejilerini ve gelecek hedeflerini katılımcılarla paylaştı. Sektör temsilcileri, döngüsel ekonomi modellerinin iş dünyasında nasıl uygulanabileceğine dair somut örnekler sundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatının etkisi

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sektörlerde Yeşil Dönüşüm başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Oyuncu Mert Fırat üstlendi. Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, Beymen Group CEO’su Elif Çapcı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, hazır giyim, lüks tüketim ve havayolu yolcu taşımacılığı sektörlerinin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde geçirdiği dönüşüm, markaların uyguladığı stratejiler ve hayata geçirdiği projeler üzerinden ele alındı.

Sürdürülebilirliğin bir geleceği olması için içselleştirmemiz lazım

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz uluslararası alandaki gelişmelere ve Türkiye’deki yansımalarına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Şirketiniz bir şey üretirken dışarıya bir şeyler salıyorsa ve bunun maddi bir karşılığı yoksa buna dışsallık diyoruz. Şirketlerin bacalarından saldıkları karbondioksit bir dışsallıktır. Çünkü bir bedeli yok. Aynı şekilde atık suları serbestçe nehre bırakıyorsak, denize bırakıyorsak bunların hepsi dışsallıktır ve dışsallıkları biz bir maliyet olarak görmüyoruz. Maliyet olarak görmediğimiz için de şirketler bu konuyu düşünmüyorlar bu nedenle de sürdürülebilir olamıyorlar. Biz ne zaman ki bütün bu dışsallıkları içselleştirirsek yani şirketin bir masrafı haline getirebilirsek o zaman sürdürülebilirliğin bir geleceği olur."

Enerji dönüşümü ve finansmanı

Konferansın ikinci oturumunda “Yeşil Dönüşüm İçin Enerji Dönüşümü: Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği” ele alındı. Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak’ın moderatörlüğünü üstlendiği oturuma, Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı, Sürdürülebilirlik ve Etki Lideri Seçil Yıldız, YEYKAD (Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği) Kurucu Üyesi ve Sürdürülebilir Finans Uzmanı Seyran Hatipoğlu, Escon Enerji CEO’su Onur Ünlü ve Kadir Has Üniversitesi, Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve enerji dönüşümü, sanayide ve hizmet endüstrisinde enerji tasarrufu potansiyelleri ve enerji finansmanı konuları ele alındı.

Üretimde sürdürülebilirlik uygulamaları

Konferansın “Üretimde Sürdürülebilirlik Uygulamaları” başlıklı üçüncü oturumu Prof.Dr. Levent Kurnaz moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun konuşmacıları Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, Almila Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çataloğlu, Çimsa Sürdürülebilirlik, İSG ve Çevre Grup Müdürü Neslihan Ergüven, Borusan Holding Sürdürülebilirlik Başkanı Nursel Ölmez Ateş, uyguladıkları yeşil dönüşüm stratejilerini ve hedeflerini anlattı.

Değer Zincirinde Yeşil Dönüşüm

Konferansın son oturumunda “Değer Zincirinde Yeşil Dönüşüm ve Döngüsellik Uygulamaları” konusu ele alındı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, İstanbul Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Gedikkaya, LAV Genel Müdürü Ümit Zor, DOQU Home Pazarlama Direktörü Ahmet Karmaç, Akkim İK ve Ortak Hizmetler Direktörü Gökhan Ata Okutan ve OMS Makine CEO’su Mehmet Kahraman konuya ilişkin güncel gelişmelerden, uyguladıkları sürdürülebilirlik, değer zincirinde yeşil dönüşüm ve döngüsellik uygulamalarından bahsetti.

Sürdürülebilirlik için çalışan markalardan destek

Yeşil dönüşüme ışık tutmayı hedefleyen etkinlik, iş süreçlerinin her aşamasında sürdürülebilirliği önceliklendiren markaların desteği ile gerçekleşti. Beymen’in ana sponsorluğunu üstlendiği konferansta Pegasus Hava Yolları, Çimsa, DOQU Home, Gürok Grup, OMS Makine, Yapı Kredi, Fiba Holding, DFDS, Almila Mobilya, Akkim firmaları sponsor olarak yer aldı. Business World Global, Ekoyapı basın sponsoru, BMS Design Center mobilya sponsoru, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi ve Interpress medya partneri olarak etkinliğe destek sağladı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
İSTANBUL
İki Türk startup global arenada ödül kazandı
İSTANBUL
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Airshow’da Yerini Aldı
BURSA
Putin: Batı rekabete dayanamıyor ve yakıt, enerji teknolojilerine erişimi engelliyor
BURSA
Sahte alkol satışına zabıta engeli
BURSA
Hayırsever desteğiyle Nilüfer’e yeni bir kreş daha kazandırılıyor
BURSA
Süle Mahallesi’nde Parke Taş Ve Arazi Yolu Çalışması Tamamlandı
BURSA
Osmangazi Belediyesi depremin yaralarını sarmaya devam ediyor
BURSA
YILDIRIM ÇINARÖNÜ KAPALI SPOR SALONU AÇILDI
BURSA
Bugünün ve geleceğin konusu; ‘Sürdürülebilirlik’
MUĞLA
MUĞLA’DA TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLERE GEÇİT YOK