Yozgat’ta Öğrenciler Mahkeme Salonunu Sınıfa Taşıdı

Yozgat Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet alanı öğrencileri sınıfı mahkeme salonuna çevirdi. Hakim, savcı ve avukat rolünü üstlenen öğrenciler, arkadaşlarını yargılayıp hüküm veriyor.Yozgat Halide Edip Mesleki ve Teknik...

Yozgat’ta Öğrenciler Mahkeme Salonunu Sınıfa Taşıdı
banner98
Yozgat Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet alanı öğrencileri sınıfı mahkeme salonuna çevirdi. Hakim, savcı ve avukat rolünü üstlenen öğrenciler, arkadaşlarını yargılayıp hüküm veriyor.
Yozgat Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, özellikle Adalet Bakanlığının çeşitli birimlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman gücünün yetiştirilmesine olanak sağlıyor.
2015-2016 eğitim öğretim yılı başında açılan ve 19 öğrencinin öğrenimini sürdürdüğü Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, Adalet bölümünde okuyan öğrenciler adliyelerdeki mahkemelerin nasıl işlediğini hem teorik hem de pratik olarak öğreniyor. Öğrenciler zabıt katipliği içinde 10 parmak klavye kullanıyor. Adalet bölümünden mezun olan öğrenciler Meslek Yüksekokullarına oradan da dört yıllık fakültelere geçme imkanına sahip olabiliyor.
Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Adalet Alanı Öğretmeni Zülal Özmen Taşgöz, sınıfta yapılan teorik çalışmaları uygulama salonunda canlandırdıklarını söyledi. Taşgöz “Bir duruşmada neler yapılıyorsa öğrencilerimiz burada aynısını canlandırmaya çalışıyor. Öğrencilerimiz ileride adliyelerde istihdam edilebileceklerinden dolayı mesleklerini burada tam öğrenmiş oluyor” dedi.
Yozgat Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ayşe Yaşar, Adalet bölümünün yoğun talepler üzerine yeni açıldığını ve bu yıl ilk öğrencileri ile eğitime başladıklarını söyledi. Yaşar “ Öğrencilerimiz ilk mezunlarımız olacak. Adalet bölümü önü açık bir alan olarak düşünüyoruz. Dolayısıyla 10.11.ve 12. sınıfta eğitim alacaklar. Son sınıfta uygulamaya çıkacaklar. Öğrendikleri bilgi ve becerilerini uygulama alanında da sergileyecekler “ dedi.
Okuldan mezun olduktan sonra sınavsız geçiş hakkını kullanacakları iki yıllık Adalet Meslek Yüksekokullarına gidebildiklerini ifade eden Yaşar, “Zabıt katipliği memurluğundan tutun avukatlık, hakimlik, savcılık gibi hukuk fakültelerinde yer alacak şekilde eğitimlerini yükseltebilecekler. Şu anda 19 öğrencimiz var. 34 öğrenciye kadar kontenjanımızı tamamlayıp, diğer meslek liselerinden de nakil olarak kız öğrencilerimizi alabiliyoruz” diye konuştu.
Öğrencilerin alanları ile ilgili her türlü iş ve işlemi öğretmenler nezaretinde hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrendiklerini vurgulayan Yaşar, “Burası küçük bir mahkeme salonu bire bir uygulama yapıyorlar. Anadolu ve Fen liselerine göre öğrencilerimizin bir artı avantajı var. Meslek alanı olduğu için KPSS sınavına girdikleri zaman öncelikle tercih edileceklerinden dolayı daha rahat meslek sahibi olabilmektedirler” şeklinde konuştu.
Adalet Bölümü öğrencileri ise adalet alanını severek geldiklerini belirterek, “Bölümün önü açık ve gayet iyi bir bölüm. Buradan adalet meslek yüksekokuluna iki yıllık geçiş yapıp eğer puanım daha yüksek olursa hukuk fakültelerine geçebiliyoruz. Mesleğimi severek yapmayı düşünüyorum. Okulda da uyguluyoruz ve gayet güzel. Normal mahkemede olanın aynısını burada yapıyoruz ”ifadelerini kullandı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0