2030’da Her On Araçtan Biri Paylaşım Ekonomisi İçinde Yer Alacak

Çelik Motor’un Genel Müdürü Özgür Maraş Uludağ Zirvesi’nde konuştu

2030’da Her On Araçtan Biri Paylaşım Ekonomisi İçinde Yer Alacak
banner98
 

Çelik Motor bünyesinde faaliyet gösteren araç kiralama pazarının yenilikçi markası Garenta’nın ana sponsorluğunda 6. yılını tamamlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi Türkiye’nin ekonomisine yön veren birbirinden kıymetli isimlere ev sahipliği yaptı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş, yeni iş yapış şekillerinin ve paylaşım ekonomisinin önemine dikkat çekerek, 2030 yılına gelindiğinde dünyada satılan her on araçtan birinin paylaşım ekonomisi içinde yer alacağını söyledi.



Uludağ Ekonomi Zirvesi 2017’nin açılış konuşmasını yapan Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş, paylaşım ekonomisinin önemine dikkat çekti. Özgür Maraş, “Günümüz ekonomilerini etkileyen dört önemli trend mevcut. Bunlar; yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik, değişen tüketim alışkanlıkları ve sahip olma tercihleri. İçinde bulunduğumuz otomotiv sektöründe ise farklı mobilite seçimleri, otonom araçlar, elektrikli araçlar ve bağlanabilirlik konuları ön plana çıkıyor” dedi.

“Dünyada mobilite tercihleri değişiyor”

Tüketicilerin değişen mobilite tercihlerinin otomotiv sektörünü bugünkü araç kiralama hizmetinin özünü oluşturan “paylaşım ekonomisi” kavramı ile tanıştırdığını belirten Maraş, hizmetin sahibince kullanılmadığı zamanlarda, ihtiyacı olan başka kullanıcılara sunulabilmesi temelli bir alışveriş düzenine ayak uyduran şirketlerin, maliyetleri düşürmenin faydalarını da keşfettiğini söyledi.

Satın almanın alternatifi olan araç kiralama hem zaman hem işletme sermayesi yönetimi açısından her boydaki şirkete önemli avantajlar sunduğuna değinen Maraş, bu avantajlar sayesinde firmalar, farklı projelere ve yenilikçi yatırımlara daha çok fırsat bulabildiğini ekledi.

Özgür Maraş, Garenta’nın müşterilerinin değerli zamanlarını kendi işlerine ayırmaları için çalıştıklarını belirten Maraş, kurumların araç kiralama ihtiyaçlarını karşılarken, yaptıkları her iş alanında ilk günden bu yana müşteri deneyimini ön planda tuttuklarını ekledi.

“Garenta olarak kendi iş modellerimizi geliştiriyoruz”

Özgür Maraş sözlerine şöyle devam etti: “Yürüttüğümüz teknoloji ve altyapı çalışmaları ile kendi özgün süreçlerimizi tasarladığımız iş modelleri geliştiriyor ve sistemlerimizi müşteri beklentilerine göre sürekli yeniliyoruz. Bu da bize operasyonel anlamda hız ve esneklik sağlıyor.” Garenta’nın bugün 11 ilde 19 şube ve toplamda 31 bin adedi aşan araç parkı ile hem uzun hem de kısa dönem araç kiralama hizmetleri sunduğunun altını çizen Maraş, kurumsal ya da bireysel tüm ihtiyaçlar için çözümler ürettiklerini söyledi.

“Şubeleşme atağımız ile bölgesel istihdam yaratıyoruz”

Şubeleşme stratejisi ile hem ekonomiye katkıda bulunduklarını, hem de ülke için kayda değer oranda istihdam imkânı yarattıklarını belirten Özgür Maraş kiralamanın yanı sıra ikinci el otomobil satışında da klasik iş modellerinin dışına çıkarak; ikinciyeni.com ile online açık artırma sistemi üzerinden müşterilerine farklı bir deneyim sunduklarını söyledi.

Maraş, “130 bini aşkın üyesi ve yıllık 20 bin otomobil satışı ile ikinciyeni.com, otomotiv e-ticaretinde verdiği güven, şeffaflık ve hizmet kalitesiyle sıfır araç satışlarına güçlü bir alternatif.” dedi.


“Araç sahipliliğinde köklü bir değişim yaşanacak”

Maraş, önümüzdeki 15 yıl içinde araç sahipliliğinde köklü bir değişim yaşanacağını kaydederek; “Trendler, tüketim alışkanlıkları hızla değişiyor. Önümüzdeki yıllarda otomotiv sektöründe dengeler değişecek, yeni stratejiler ile hareket etmek gerekecek. Y jenerasyonunun yaklaşımı araç sahibi olmak yerine paylaşmak üzerine. Dolayısı ile yeni kavramlar, alışkanlıklar birkaç yıl içinde hızla hayatımıza girecek. Araç satışlarında beklenen artışın paralelinde otoriteler 2030 yılına gelindiğinde dünyada satılan her on araçtan birinin paylaşım ekonomisi içinde yer alacağını öngörüyor. Bu trend en çok araç kiralama sektörüne yarayacak. Avantajlı yenilikçi hizmetler tüketiciyi sahiplenme masrafından kurtaracak.” dedi.

"Sektörümüzün geleceği umut verici"

Zirvede sektörün geleceğine ilişkin beklentilerden de bahseden Özgür Maraş, sektörün 2016 yılında çift haneli büyüyerek toplamda 330 bin adetlik bir büyüklüğe ulaştığını söyledi. 2016 yılında Türkiye’de satılan binek otomobillerin yaklaşık %19,4’üne denk gelen 147 bin adet otomobilin, kiralama şirketleri tarafından satın alındığını aktaran Maraş; bu rakamın Batı Avrupa’da ortalama %50 düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Maraş, “Ülkemizde kiralama sektörünün yılda 350 bin adetin üzerinde otomobil satın alabilecek bir büyüklüğe çok yakın gelecekte ulaşacağını söyleyebiliriz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 16:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0