“Kandiller Bizim Gönüllerimizi Aydınlatır”

Bursa Kent Konseyi Sosyal İşler Çalışma Grubu ve YETİMDER işbirliği ile ‘Üç Aylar’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

“Kandiller Bizim Gönüllerimizi Aydınlatır”
banner98
 Bursa Kent Konseyi Sosyal İşler Çalışma Grubu ve YETİMDER işbirliği ile Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın konuşmacı olduğu ‘Üç Aylar’ konulu söyleşi düzenlendi.

Bursa Kent Konseyi bünyesinde kentte yaşayan ihtiyaç sahiplerine yönelik sosyal yardımlaşma ve dayanışma çalışmaları yapan Sosyal Sosyal İşler Çalışma Grubu ve YETİMDER işbirliği ile ‘Üç Aylar’ konulu söyleşi düzenlendi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın konuşmacı olduğu programa Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Bursa Kent Konseyi Sosyal İşler Çalışma Grubu Temsilcisi Mehmet Çepni, Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar ile çalışma grubu ve dernek üyeleri katıldı.

Programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Bursa Kent Konseyi’nin 30 çalışma grubu, 4 meclisi ve yüzlerce gönüllüsüyle karınca misali çalıştığını, arı misali de topluma faydalı işler yaptığını söyledi. Türkiye’de gönüllü çalışmanın adresi olduklarını belirten Çepni, artık faaliyet sayılarının ayda 200, senede 2000’in üzerine çıktığını ifade eden Çepni, “Bunda tüm katılımcılarımızın emekleri var. En aktif çalışma guruplarımızdan olan Sosyal İşler Çalışma Grubu da Yetimder ile birlikte 3 aylar temalı konferans düzenledi. Allah, Recep ve Şaban ayını bizlere mübarek kılsın ve bizleri Ramazan ayına ulaştırsın. Tüm İslam alemine mübarek üç aylar hayırlar getirsin” dedi.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, İslamiyet’te değerli zamanların olduğunu, bu zamanlarda yapılan ibadetlere farklı sevaplarla karşılık verildiğini hatırlattı. İçinde bulunduğumuz üç aylarda yapılan işlerin, dünden ve diğer günlerden farkı olacağını söyleyen Ay, Peygamber Efendimizin çocukluk dönemi hakkında bilgi verirken, Peygamberimizin yetim olduğuna ve yetimlere kol kanat germenin önemini değindi. Üç aylarda yapılacak salih amellerin katlanarak bize sevap olarak döneceğinin unutulmamasını isteyen Ay, Recep ayının da ilk Cuma gecesinin Regaib Kandili olduğunu, bu ayların kıymetinin bilinmesi gerektiğini anlattı. Anadolu medeniyetinde İslamiyet’teki mübarek gecelere neden kandil denildiğini de açıklayan Ay, “İkinci Selim zamanında ferman buyurmuş. ‘Mübarek gecelerde hem camilerimizi kandillerle donatalım, hem camilere giden yolları kandillerle donatalım’. Böylece 1500’lü senelerde böyle bir adet başlıyor. Gece olunca insanlarda camiye kandilleriyle gitmiş. Kandillerle karşılanan bir cami girişi olurmuş. O yüzden kandilli geceler, kandil geceleri oluşmuş. Bizim kültürümüzde mübarek geceler kandilli gecelerdir. Maddi kandiller nasıl ki camileri aydınlatıyorsa, bizim görmediğimiz manevi kandillerde bizim gönüllerimizi aydınlatır. Üç aylar Recep ayıyla başlayıp Ramazan bayramıyla biten manevi yolculuktur” dedi.
Cenabı Hakkın rızasının kazanıldığı, sonunda cehennemden azat olunduğu, manevi beratların verildiği Ramazan bayramının sabahına bizi kavuşturacak bir manevi yolculuğun adı olduğunu aktaran Ay, üç ayların içinde önemli geceler olan Regaib, Miraç, Berat ve Kadir gecesinin de kıymetinin bilinmesini istedi. Mübarek geceleri ihya etmeye geçmiş dönemlerdeki insanlardan daha fazla muhtaç olduğumuzu ifade eden Ay, “Üç aylar Müslümanların manevi ekimlerini yaptığı, meyveler almak için bakımını yaptığı, Ramazan Bayramı’nda da meyvelerini topladığı bir zamandır. Üç aylardan Recep Allah’ın ayıdır. Şaban, Peygamberimizin ayıdır. Ramazan da Allahü teala tarafından müminlere tahsis edilmiştir. Cahiliye devrinde insanlar bu devirde savaşmazmış. Çünkü sevabı çok sevap, günahı çok günahtır. Peygamber Efendimiz, Recep ayı girdiğinde, “Allahım, bize Recebi mübarek kıl. Şabanı mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır” diye dua edermiş” diye konuştu.
Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Sosyal İşler Çalışma Grubu Temsilcisi Mehmet Çepni tarafından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a plaket takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0