banner102

2000 Yıllık İstanbul Kapı Geleceğe Açılıyor

- ROMA, BİZANS, SELÇUKLU VE OSMANLI MEDENİYETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN, 1’NCİ VE 7’NCİ KONSÜLÜN TOPLANMASI NEDENİYLE HIRİSTİYANLARIN ÖNEMLİ HAC MERKEZLERİNDEN OLAN İZNİK SURLARINDAKİ 2000 YILLIK İSTANBUL KAPIDA RESTORASYON BAŞLADI.

2000 Yıllık İstanbul Kapı Geleceğe Açılıyor

- TOPLAM 4 BİN 970 METRE İLE TÜRKİYE’NİN EN UZUN İKİNCİ SURU OLAN 12 TALİ KAPISI VE 10 -15 METRE ARALIKLARLA YAPILMIŞ 114 KULESİ BULUNAN İZNİK SURLARININ EN GÖSTERİŞLİ KAPISI İSTANBUL KAPI, RESTORASYONLA OLUMSUZ MÜDAHALELERDEN ARINDIRILARAK, ASLINA UYGUN OLARAK KORUNACAK.
- BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILACAK İSTANBUL KAPI RESTORASYONU İÇİN YAKLAŞIK 4,5 MİLYON TL HARCANACAK VE ETAP ETAP TÜM KAPI, SUR VE KULELER ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN KENT SİLUETİNDEKİ YERİNİ ALACAK.
- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, İSTANBUL KAPI’DAN BAŞLATTIKLARI RESTORASYON ÇALIŞMALARIYLA 2000 YILLIK SURLARIN YENİDEN AYAĞA KALDIRILACAĞINI, UNESCO DÜNYA MİRASI ADAY LİSTESİNDE YER ALAN İZNİK’İN SAHİP OLDUĞU DEĞERLERİ EVRENSEL DEĞER HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEKLERİNİ SÖYLEDİ.
- İZNİK BELEDİYE BAŞKANI OSMAN SARGIN, 4970 METRE İLE TÜRKİYE’NİN EN UZUN İKİNCİ SURLARININ İZNİK’TE OLDUĞUNU HATIRLATARAK, BU DEĞERİN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK OLMASINDAN ONUR VE GURUR DUYDUĞUNU BELİRTTİ.

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, 1’nci ve 7’nci konsülün toplanması nedeniyle Hıristiyanların önemli hac merkezlerinden olan İznik surlarındaki 2000 yıllık İstanbul Kapıda restorasyon başladı. Toplam 4 bin 970 metre ile Türkiye’nin en uzun ikinci suru olan 12 tali kapısı ve 10 -15 metre aralıklarla yapılmış 114 kulesi bulunan İznik surlarının en gösterişli kapısı İstanbul Kapı, restorasyonla olumsuz müdahalelerden arındırılarak, aslına uygun olarak korunacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak İstanbul Kapı restorasyonu için yaklaşık 4,5 milyon TL harcanacak ve etap etap tüm kapı, sur ve kuleler aslına uygun olarak yeniden kent siluetindeki yerini alacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Kapı’dan başlattıkları restorasyon çalışmalarıyla 2000 yıllık surların yeniden ayağa kaldırılacağını, UNESCO Dünya Mirası aday listesinde yer alan İznik’in sahip olduğu değerleri evrensel değer haline getirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarını UNESCO Dünya Mirası Listesi ile taçlandıran ve Bursa’nın değerlerini artık evrensel değer haline getiren Büyükşehir Belediyesi, rotayı İznik’e çevirdi. Doğu Roma ve Selçuklu imparatorluklarına başkentlik yapan hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için büyük önem taşıyan İznik’in kısa zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için çalışmalara hız verildi. Büyükşehir Belediyesi, göl içindeki batık bazilikanın sualtı müzesine dönüştürülmesi, antik tiyatro, çini fırınları, Abdülvahap Tepesi, hanlar ve medreselerle ilgili projelere devam ederken, İznik denince ilk alan gelen 2000 yıllık surlarda da restorasyon çalışmalarının startını verdi. Toplam 4970 metre uzunluğa sahip, 12 tali kapısı ve 10 -15 metre aralıklarla yapılmış 114 kulesi bulunan, dönemin savaş ve savunma stratejilerinin de inceliklerini yansıtan İznik surlarındaki restorasyon İstanbul Kapıda başladı. İlk yapımı M.S. 1. yüzyıla tarihlenen ve antik Niceae kentinin kuzey girişinde yer alan İstanbul Kapı, Konstantinapolis’e açıldığından surların en gösterişli kapısıdır. Yüzyıllar boyu pek çok kuşatma, doğal afet ve müdahaleler sonucunda değişimler geçirerek, günümüze ulaşan İznik surlarının en karakteristik bölümlerinden İstanbul Kapı, restorasyonun ardından tüm bu medeniyetlerin izlerini gelecek kuşaklara aktaran özgün bir eser haline gelecek.

İznik’te bir hayal gerçekleşiyor
İznik denince ilk akla gelen ve yıllardır restore edilmesi konuşulan ancak hiçbir somut adım atılamayan surlarda restorasyonun başlaması nedeniyle düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Milletvekili Müfit Aydın, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ile çok sayıda davetli katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin tüm izlerini taşıyan, Bursa’dan da önce başkent olan İznik’te tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan İznik’te tarihi miras çalışmalarına hız verdiklerini belirten Başkan Altepe, “Göl içindeki 1800 yıllık bazilikadan çini fırınlarına, Roma tiyatrosundan Yeşil Cami’ye kadar tüm tarihi eserler üzerinde çalışıyoruz. Bir sur içi kenti olan İznik’te surların ayağa kaldırılması yıllardır konuşuluyordu. Onu yapmak da bizlere nasip oldu. Çalışmaları İstanbul Kapı’dan başlatıyoruz. Yaklaşık 4,5 milyon TL harcayacağımız ilk etap çalışmalarının ardından tüm kapı, sur ve kuleler birer birer özgün kimliğine kavuşacak” dedi.

Türkiye’nin ikinci en uzun surları
İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da 4970 metre ile Türkiye’nin en uzun ikinci surlarına sahip olduklarını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi’nin İznik’te tarihin ayağa kaldırılması noktasında hiçbir gayreti esirgemediğini vurgulayan Sargın, “Büyükşehir Belediyemizin yatırımıyla bu surları gelecek nesillere aktaracak olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Sur aralarının temizlenmesi çalışmaları da bitmek üzere. Artık güneyden sur aralığına girenler, kuzeye kadar rahatlıkla bu tarihi atmosferde yürüyebilecek” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri, çekiç ve murçla sur duvarına yaptıkları ilk müdahale ile restorasyonunun startını verdi.

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2017, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0