banner102

Ziraat Odası Başkanı Posacı: Süt Ve Zeytinyağı Politikası Oluşturulmalı

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, zeytinyağı ve süt fiyatlarındaki düşüşün çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek her iki üründe de iyi bir politika hazırlanması gerektiğini söyledi. Aydın’ın en önemli tarımsal ürünlerinden...

Ziraat Odası Başkanı Posacı: Süt Ve Zeytinyağı Politikası Oluşturulmalı
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, zeytinyağı ve süt fiyatlarındaki düşüşün çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek her iki üründe de iyi bir politika hazırlanması gerektiğini söyledi. Aydın’ın en önemli tarımsal ürünlerinden olan zeytinyağının fiyatının 16-17 TL’den 10,3 TL’ye sütün litre fiyatının ise 1.2 TL’den 90 kuruşa düştüğünü belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı sıkıntının bir an önce çözülmesini istedi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin alımı durdurması Aydın’da zeytinyağı üreticisini olumsuz etkiledi. Sezon başında 16-17 TL’ye satılan zeytinyağının kilogram fiyatının bir anda 10 TL’ye kadar düşmesinin zeytinyağı üreticisi binlerce çiftçiyi zora soktuğunu belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Aslında Türkiye’nin kendisi zeytinyağı için önemli bir pazar. AB ülkelerinde zeytin üreticisi devlet desteği ile desteklenerek korunurken ülkemizde üretici gereken desteği alamıyor. Her şeyden önce zeytinyağının sağlık açısından önemi anlatılmalı ve bu kutsal ürünü üretenler desteklenmelidir. 2008 yılında yaşanan kuraklığın ardından zeytinde tam dolu yıl yaşanmadı. Maalesef kısa bir aradan sonra zeytin üreticisi yine sıkıntıya düşüyor” dedi.
“OKUL SÜTÜ PROJESİNE YEREL YÖNETİMLER DE DESTEK VERMELİ”
Zeytinyağında yaşanan sıkıntı ile birlikte süt üreticileri de yaşanan fiyat düşüşü ile birlikte ciddi sıkıntıya düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Aydın’daki süt hayvanı varlığı son 10 yılda 170 binden 350 binlere çıktı. Bu fiyat politikası bu şekilde devam ederse bu kaynaklar da yok olur. Bu kaynakların heba olmaması için tedbir alınmalı. Öncelikle ziraat odaları olarak bizler bu konuda çalışma içindeyiz. Yerel yönetimlerden de ‘Okul sütü’ projelerine destek istiyoruz. Hem ekonomik hem de sağlık açısından süt ve zeytinyağı çok önemli” diyerek Türkiye’de her iki ürünün yeterince kullanılması halinde pazar aramaya bile gerek olmayacağını söyledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0