banner102

MDSİAD Başkanı Erol Efendioğlu,: 2023 HEDEFİMİZ 7 MİLYAR DOLR!

 MDSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, mermer sektörünün dününü, bugününü ve yarınını İNCE BAKIŞ’a anlattı.

EROL EFENDİOĞLU: Mermerde Türkiye’yi dünyanın zirvesine çıkardık. Zaten Türkiye dünya mermer rezervlerinin, %30’na sahip. 2 Milyar dolarlık ihracatla Türkiye’ye katma değer üretiyoruz. 2023 yılı hedefimiz olan 7 milyarlık dolarlık ihracat ile Türkiye’yi dünyada rakipsiz yapacağız.

 

Necmi İnce: Başkanım sloganınız çok güzel. EN AĞIR FUARDAYIZ sloganı ile fuara çıktınız. Bu yıl Bursa’da üçüncüsü düzenlenen blok mermer fuarındayız. Fuar ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu: Bu fuar dünyanın ilk blok mermer fuarı. Dünyada hiç lok mermer fuarı yapılmıyor. İşin en güzel tarafı, 2015 yılında 500 adet blok sunmuştuk, 2016 yılında 1080 blok sunduk, bu yıl sunduğumuz blok sayısı 2000’e yaklaştı. Bu da yaklaşık 50 bin ton yapıyor. Ayrıca sunulan ürün sayısında 4 kat artış var. Bu bir Türkiye rekoru. Dünya rekoruda olabilir.

Necmi İnce: Blok Mermer Fuarında 15 firma var. Sizde bu 15 firmadan birinin yönetim kurulu başkanısınız. Fuardan ve gelecekten beklentiniz nedir?

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu: Artı dünyada blok mermerde dünyada lider ülke Türkiye. Dünya mermer rezervlerinin %30’u Türkye’de.

Necmi İnce: Türkiye yurt dışına ne kadarlık bir ihracat yapıyor?

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu: Şu an işlenmiş mermer ve blok mermer olarak 2 milyar doların biraz üzerindeyiz. 2023 yılı hedefimiz 7 milyar dolar. Mustafakemalpaşa ve Orhaneli’ne 2 OSB kuruluyor. Bunların hepsi mermer fabrikaları için kuruluyor. Amacımız katma değeri yüksek işlenmiş ürünü arttırmak. Şöyle bir sıkıntımız var Türkiye’de 8 milyon ton blok üretiliyor. Türkiye tarihi boyunca kurulmuş tüm fabrikalar bunun ancak 2.5 tonunu işliyor. Kalan 5.5 tonu mecburen ihraç ediyoruz.

Necmi İnce: Mermer sektöründe fabrikalaşmak maliyeti yüksek bir yatırım mı? Mermer sektörünün fabrikalaşmasının önündeki engeller nelerdir?

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu: Mermer sektöründe fabrikalaşmak ciddi maliyeti olan bir yatırım. Üstelik mermer fabrikalarını istediğiniz yere yapamıyorsunuz. İzin alma prosedürleri çok uzun ve zahmetli. Mermer fabrikası kurmak bürokrasi açısından da çok zor.

Necmi İnce: Bursa için hedefleriniz nelerdir?

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu: Orhaneli’ye 40’a yakın mermer fabrikası kurmak, Mustafakemalpaşa’ya da mermer fabrikaları kurmak istiyoruz. Bursa’yı işlenmiş üründe lider yapacağız. İnşallah önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Bursa Blok Mermeri Fuarı, dünya doğal taş fuarları arasında ilk beşe girecek.

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0